Urgentní
akce

© Amnesty International

Skupina 13 opozičních aktivistů z Bahrajnu vězněna po protivládních protestech!

Případ

Víc než 2,5 roku už je v Bahrajnu ve vězení třináct opozičních aktivistů. Zúčastnili se protivládních protestů v únoru a březnu 2011. Všichni byli odsouzeni po nespravedlivém soudním procesu a někteří byli mučeni. Amnesty International je považuje za vězně svědomí zadržené jen za pokojné vyjadřování názorů a aktivismus.

Soud začal 12. května 2011. Zahraniční pozorovatelé z mezinárodních lidskoprávních organizací nebyli vůbec vpuštěni do soudní síně. Nakonec se tam dostalo alespoň několik pozorovatelů z místních neziskových organizací. Aktivisté byli obviněni mimo jiné z „organizování teroristických skupin za účelem konstitučních změn a svržení monarchie“. Amnesty International považuje formulace obžaloby za příliš obecné a nesrozumitelné. 22. června 2011 pak vynesl bahrajnský vojenský soud rozsudek – sedm aktivistů odsoudil na doživotí, čtyři na 15 let vězení, dvěma uložil pětiletý a jednomu dvouletý trest. Letos 6. září se konal odvolací soud, kde byl přítomen i pozorovatel Amnesty International. Podle něj ale byly přednesené důkazy proti aktivistům nesmyslné.

Článek publikován 19.3.2020

Vůdce opozice v Bahrajnu odsouzen za veřejnou urážku súdánského prezidenta

Opoziční vůdce byl odsouzen k šestiměsíčnímu vězení a pokutě 500 dinárů.

Článek publikován 28.1.2014

Neadekvátní podmínky ve vězení

Aktuální počet podpisů: 643 Náš cíl: 800

Připojit se k petici:

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle zásad o ochraně a zpracování osobních údajů Adresátům petice zasíláme pouze křestní jméno a první písmeno příjmení signatářů, bez jakýchkoliv kontaktních údajů.

Celé znění on-line petice, kterou posíláme adresátům.

Adresáti

• Shaikh Hamad bin ‘Issa Al Khalifa

Požadujeme

• Okamžité a bezpodmínečné propuštění všech 13 nespravedlivě uvězněných opozičních aktivistů