Urgentní

ŠEST LET VĚZENÍ ZA SLAM POETRY

Případ

Myanmar publikován 9.7.2020

Paing Phyo Min (22, uměleckým jménem De Yay) má rád zpěv, kytaru a Taylor Swiftovou. Je člen souboru, který si říká Paví generace, a je oddaný Thangyatu – tradiční barmské verzi slam poetry, která spojuje veršování, hudbu a komedii.

V roce 2019 myanmarské úřady nařídily všem umělcům, kteří předvádí Thangyat, aby vždy před představením předkládali své texty ke schválení. Paing Pyo Min a jeho kolegové se odmítli takovéhle cenzuře podrobit. A během série představení v Yangonu, největším myanmarském městě, kritizovali úřady a dělali si legraci z armády. Oblečení jako vojáci upozorňovali na to, že armáda nereflektuje kritiku, zoufale se drží moci a bankrotuje zemi, zatímco její generálové hromadí bohatství.

Výsledkem bylo, že Paing a další členové skupiny byli zatčeni. Jeho odsoudili na 6 let za „podněcování vojenských důstojníků, aby zanechali svých povinností“ a za „online pomluvu“ – fotky a záznam z jejich představení byl totiž okamžitě virální.

„Thangyat je symbol naší demokracie. Prostřednictvím téhle umělecké formy můžeme vyjádřit, co chceme, a zprostředkovat to, co veřejnost chce. Útoky proti tomu jsou jasný pokus odvrátit Myanmar od demokratické cesty, kterou se země vydává. A to nedopustíme,“ říká odhodlaně Ping. On i jeho kolegové teď potřebují naši pomoc!

Článek publikován 17.5.2021

Skvělá zpráva z Myanmaru: Mladý umělec propuštěn z vězení!

Mladý myanmarský umělec, Paing Phyo Min, kterého lidé mohli podpořit také v rámci kampaně „Maraton psaní dopisů“ je na svobodě.