Skvělá zpráva z Myanmaru: Mladý umělec propuštěn z vězení!

Článek

Mladý myanmarský umělec, Paing Phyo Min, kterého lidé mohli podpořit také v rámci kampaně „Maraton psaní dopisů“ je na svobodě.

Po dvou letech strávených za mřížemi byl Paing se dvěma dalšími kolegy předčasně propuštěn z vězení na základě hromadné amnestie. Ta byla 23 000 vězňů udělena v dubnu 2021 - na myanmarský nový rok. Ve vězení měl původně strávit šest let.

Paing Pyo Min je členem souboru Paví generace, který se věnuje Thangyatu – tradiční myanmarské verzi slam poetry. Když v roce 2019 myanmarské úřady nařídily všem umělcům, kteří Thangyat předvádí, aby vždy před představením předkládali své texty ke schválení, spolu se svými kolegy se odmítl takové cenzuře podrobit. Během série představení kritizovali úřady i armádu a brzy byli zatčeni a následně odsouzeni k šesti letům vězení. Kromě obvinění z „podněcování vojenských důstojníků“ byl Paing obviněn i z „online pomluvy“. Záznamy jejich představení totiž kolovaly internetem.

Propuštění politických vězňů a dalších nespravedlivě vězněných by se v mnoha případech nemohlo povést nebýt hnutí Amnesty a všech našich dárců i dobrovolníků. Chcete pomoci bránit svobodu a lidská práva? Darujte dobro ještě dnes, prosím. Děkujeme za pomoc.

Aktuální petice

Myanmar

Myanmarem zmítá vojenský převrat. Vyzvěte naše politiky k podpoře civilních obyvatel

Začátkem února proběhl v Myanmaru vojenský převrat. Myanmarská armáda zadržela několik politiků včetně premiérky Su Ťij a na rok v zemi vyhlásila výjimečný stav. Přes 800 lidí – včetně dětí – bylo zabito příslušníky myanmarských bezpečnostních sil. Tisíce lidí skončily ve vězení.

Aktuální počet podpisů: 1761 Náš cíl: 5000

Podepíšu