Skvělá zpráva z Myanmaru: Mladý umělec propuštěn z vězení!

  Článek

Mladý myanmarský umělec, Paing Phyo Min, kterého lidé mohli podpořit také v rámci kampaně „Maraton psaní dopisů“ je na svobodě.

Po dvou letech strávených za mřížemi byl Paing se dvěma dalšími kolegy předčasně propuštěn z vězení na základě hromadné amnestie. Ta byla 23 000 vězňů udělena v dubnu 2021 - na myanmarský nový rok. Ve vězení měl původně strávit šest let. 

Paing Pyo Min je členem souboru Paví generace, který se věnuje Thangyatu – tradiční myanmarské verzi slam poetry. Když v roce 2019 myanmarské úřady nařídily všem umělcům, kteří Thangyat předvádí, aby vždy před představením předkládali své texty ke schválení, spolu se svými kolegy se odmítl takové cenzuře podrobit. Během série představení kritizovali úřady i armádu a brzy byli zatčeni a následně odsouzeni k šesti letům vězení. Kromě obvinění z „podněcování vojenských důstojníků“ byl Paing obviněn i z „online pomluvy“. Záznamy jejich představení totiž kolovaly internetem.

Propuštění politických vězňů a dalších nespravedlivě vězněných by se v mnoha případech nemohlo povést nebýt hnutí Amnesty a všech našich dárců i dobrovolníků. Chcete pomoci bránit svobodu a lidská práva? Darujte dobro ještě dnes, prosím. Děkujeme za pomoc.

Aktuální petice

  Myanmar

Zatýkání, mučení a věznění protestujících, nálety na civilisty nebo obnovené popravy. Situace v Myanmaru se nezlepšila. Pomůžete?

Myanmarská armáda je u moci od vojenského převratu v únoru 2021. V zemi bylo obnoveno provádění poprav a nejméně 16 000 lidí bylo zatčeno. Letecké nálety proti skupinám obyvatelstva způsobily smrt více než 2 300 civilistů a donutily statisíce lidí k opuštění svých domovů. Zahraniční společnosti nadále dováží do země letecké palivo, které armáda zneužívá pro letecké údery. Přidejte se k petici a požadujte zesílení tlaku mezinárodního společenství na Myanmar.

 

Aktuální počet podpisů: 1769 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...