Urgentní
akce

Polsko: Deset let vězení za „plakátovou kampaň“

Případ

Známá polská obránkyně lidských práv Anna a jeden aktivista jsou obviněni z „krádeže a vloupání“ za to, že v několika autobusech vyměnili reklamy za plakáty s informacemi, že polská vláda manipuluje se statistikami v souvislosti s pandemií COVID-19. Hrozí jim až deset let vězení.

Polské úřady obvinily aktivistku a aktivistu dne 10. června v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním tzv. „plakátové kampaně“ – výměny autobusových reklam za plakáty –, ke které došlo 29. a 30. května 2020. Plakáty obsahovaly informaci, že vláda manipulovala se statistikami týkajícími se onemocnění COVID-19. Obvinění namířená vůči ministru zdravotnictví jsou na plakátech sepsána v podobě „Lukášova evangelia“, a samotný ministr je na nich zobrazen jako rytíř maltézského řádu.

Anna byla zadržena v noci 8. června, po domovní prohlídce. Ve vazbě strávila 41 hodin bez možnosti kontaktovat svého právníka. Propuštěna byla až 10. června. Její laptop, mobilní telefony a tablet jí zabavila policie. Dne 9. června policie v souvislosti s plakátovou kampaní zadržela dalšího aktivistu. Ten byl po 20 hodinách strávených ve vazbě opět propuštěn. Proti oběma byla následně vznesena obvinění z krádeže a vloupání podle článku 279 odst. 1 trestního zákoníku, za což jim hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až deset let.

Právo na svobodu projevu, zakotvené v Mezinárodním paktu o občanských a politických právech a Evropské úmluvě o lidských právech, jejichž smluvní stranou je i Polsko, chrání tvorbu a distribuci plakátů, a to i v případě, že jejich obsah kritizuje státní orgány. Polské úřady proto argumentují tím, že výměnou autobusové reklamy za plakáty došlo k majetkové škodě ve výši 100 EUR – což samo o sobě nestačí k naplnění skutkové podstaty trestného činu krádeže a vloupání.

Není také úplně jasné, proč byli oba obviněni z krádeže a vloupání, když nic neodcizili. Obáváme se, že cílem nepodložených obvinění je snaha státních orgánů potrestat je za kritiku – podobný negativní trend obtěžování protestujících aktivistů a aktivistek Amnesty v Polsku sleduje už od roku 2017.

Článek publikován 10.6.2021

Skvělá zpráva: vyšetřování uzavřeno, Anna je nevinná

Dne 19. května 2021 polské úřady oficiálně uzavřely vyšetřování zahájené v červnu 2020 proti obránkyni lidských práv Anně a dalšímu aktivistovi za "krádež a vloupání" v souvislosti s plakátovou kampaní, při níž došlo k výměně autobusových reklam za plakáty s informací, že vláda manipulovala se statistikami týkajícími se onemocnění COVID-19.

Pozadí

Dne 8. června po půl deváté večer vtrhla policie do domu známé varšavské obránkyně lidských práv Anny, celý ho prohledala a část věcí zabavila. Během policejní prohlídky byla Anna v domě se svou dcerou a rodiči. Kolem půlnoci Annu v poutech převezli na policejní stanici. K výslechu došlo až 10. června, přičemž jí nebylo umožněno kontaktovat právníka.

Anna se nejrůznějších protestů v Polsku účastní od roku 2016. Veřejně vystupuje na obranu práv žen a pomohla také vytvořit síť právní pomoci pro protestující.

Polské orgány zdůvodnily zadržení aktivistky tím, že pokud by tak neučinily, mohla by Anna zničit důkazy související s vyšetřováním plakátové kampaně. Argumentace policie ale není příliš přesvědčivá s ohledem na skutečnost, že k policejnímu zásahu došlo až deset dní po výměně reklam za plakáty. Druhý aktivista byl zadržen ještě až o den později.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2020/06/poland-activists-at-risk-of-10-year-jail-term-for-covid-19-poster-campaign-challenging-government-statistics /.

Právo na svobodu projevu zahrnuje kromě práva vyhledávat, přijímat a rozšiřovat informace také právo vyjadřovat se k veřejným záležitostem, diskutovat o lidských právech a kritizovat orgány státní správy.

Anna i druhý obviněný aktivista zvažují podání stížnosti pro nezákonné zadržení policií.

Mockrát děkujeme za podporu případu.

Děkujeme Vám za podporu případu. Prokurátor potvrdil, že Anna ani druhý aktivista nespáchali žádný trestný čin a veškerá obvinění vedená proti nim byla stažena.

Požadujeme

• Zbavení všech obvinění a uzavření případů Anny a druhého aktivisty.

Adresáti

• Ministr vnitra Mariusz Kamiński