Živé knihovny

Živá knihovna je vzdělávací projekt Amnesty International zaměřený na prevenci diskriminace, rasismu, xenofobie a extremismu. V rámci Živé knihovny AI si studenti místo klasických knížek můžou vypůjčit konkrétní osoby neboli živé knížky. I v živých knížkách lze číst – prostřednictvím rozhovorů a sdílení příběhů.

Živé knížky jsou lidé patřící k různým menšinám žijícím v ČR, například:

• Romové
  • uprchlíci a migranti
  • lidé se zdravotním hendikepem
  • LGBT+
  • náboženské menšiny
  • cizinci
  • lidé bez domova

Živá knihovna je unikátní hlavně tím, že nejde o přednáškovou činnost, ale o otevřený dialog, kde vzniká prostor pro přímou konfrontaci svých vlastních postojů. Vzájemné setkání pomáhá odbourávat komunikační bariéry mezi zástupci většinové a menšinové společnosti a naopak podporuje jejich vzájemný vztah. Program umožňuje studentům setkat se s někým, koho by v běžném životě pravděpodobně nepotkali nebo s kým by z různých důvodů nechtěli nebo neměli možnost mluvit. Metoda umožňuje studentům přemýšlet o otázkách diskriminace, sociálního vyloučení, extremismu a rasismu v souvislostech, na základě osobní zkušenosti. Živá knihovna tak napomáhá bořit předsudky a stereotypy.

Amnesty International organizuje Živé knihovny pro studenty základních a středních škol, nízkoprahové kluby i Veřejnost. Nabídku aktuálních programů pro školy s kontakty na regionální koordinátorky najdete zde.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=T8qtWebQZsk

Historie živé knihovny

Nápad projektu živé knihovny se zrodil v hlavách členů dánského hnutí Stop the violence. Poprvé ho realizovali na festivalu Roskilde v roce 2000. Protože ohlasy byly pozitivní, dostal se nápad až k ředitelství pro mládež při Radě Evropy v Budapešti, které podpořilo jeho další realizaci na festivalu Sziget v roce 2001. Od té doby se metoda úspěšně šíří světem, bývá částečně modifikována, ale myšlenka zůstává stejná: Nesuď knihu podle obalu!

Užitečné odkazy

Oficiální stránky Human Library Organization s dalšími informacemi a řadou videí:

Publikace pro organizátory Živé knihy: Nechajme knihy rozprávať slovenského institutu mládeže IUVENTA:

Příručka pro organizátory Don´t judge a book by its cover vydaná Radou Evropy:

Bakalářská práce Boženy Kováčové o fungování živé knihovny:

Dokumentární film z živé knihovny na festivalu Sziget v roce 2011:

Dokument z živé knihovny na škole v Maďarsku v roce 2012:

Spot o živé knihovně Amnesty International na Slovensku: