© Amnesty International

Výhrůžky se stupňují. Jani Silva musela opustit svůj domov

  Článek

  Kolumbie publikován 22.4.2021

Svůj život zasvětila ochraně životního prostředí v amazonském pralese. Kvůli své práci stále čelí obtěžování a výhrůžkám smrtí. Ze strachu o své bezpečí byla Jani dokonce nucena opustit svůj domov.

V rámci kampaně Maraton psaní dopisů lidé z celého světa Jani posílali stovky vzkazů solidarity. Amnesty z dopisů, symbolicky na Den Země, pro Jani poskládala – dopis od světa. Ten na její podporu veřejně četli známé osobnosti z různých zemí – a nechyběli ani dva čeští zástupci: influencerka Dewi spolu s hercem a moderátorem Petrem Vackem.  


V roce 2020 Jani v rámci Maratonu psaní dopisů podpořilo 415 363 lidí z desítek zemí světa.


Amnesty navíc požaduje, aby kolumbijské úřady neprodleně přijaly účinná opatření k zajištění bezpečnosti ochránkyně životního prostředí Jani Silva.


"Z hloubi srdce mohu říct, že právě tato kampaň mě udržela naživu, protože jsem byla velmi blízko smrti. Navzdory všemu jsem dnes stále naživu a to se počítá. Protože bráním svou zemi, lidé mě chtěli zabít. Vyhrožovali mi. Ale já zůstávám a nevzdávám se, nemůžu utéct ani nechat zvítězit strach nad spravedlností. Musíme bojovat dál, protože když je v ohrožení náš kus země, nejsme ohroženi jen my, ale celý svět, proto musíme chránit zemi, která nám dává život," uvedla Jani Silva. 

 

Jani Silva zasvětila svůj život ochraně Amazonie před snahami ozbrojených skupin a nadnárodních společností ovládnout tamní území. Vedla programy zalesňování a zasazovala se o plnění mírové dohody podepsané v roce 2016 mezi FARC-EP a kolumbijskou vládou.

 

Kvůli své práci se stala obětí výhrůžek smrtí jako odplaty, ale kolumbijské úřady nevypracovaly komplexní a účinný plán, jak zajistit její bezpečnost. Od ledna 2020 se stala terčem nejméně sedmi incidentů, včetně pronásledování ze strany neznámých osob, nezákonného digitálního sledování kolumbijskou armádou, výhrůžek smrtí, několikanásobné střelby jen pár metrů od jejího domu a odhalení plánu na její zavraždění.

Aktuální petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...