ⓒ Amnesty International

Dobrá zpráva: Jako nezletilý byl odsouzen na smrt, nyní je jeho poprava zrušena

  Článek

Soud v Jižním Súdánu letos rozhodl o propuštění Magaie Matiopa Ngonga. Jako patnáctiletý student střední školy byl v roce 2017 odsouzen k smrti oběšením za údajnou vraždu. On sám však dodnes tvrdí, že se jednalo o nehodu.

V cele smrti strávil celkem dva roky a osm měsíců, většinu z této doby ještě jako nezletilý. Po dlouhých soudních sporech byla ale jeho poprava konečně zrušena. 

Jeho odsouzení na smrt bylo jasným porušením mezinárodních lidských práv a Úmluvy o právech dítěte, dokumentu, jehož je Jižní Súdán signatářem.

Nejedná se zdaleka o jediný případ, kdy byl v Jižním Súdánu nezletilý odsouzen na smrt. Od roku 2017 byli v této zemi popraveni nejméně 4 lidé, kteří byli na smrt odsouzeni ještě před dovršením 18 let.

Amnesty dlouhodobě odsuzuje trest smrti a usiluje o jeho zrušení po celém světě. Myslíme si, že tento krutý a nehumánní akt by neměl mít v 21. století místo.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2252 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...