© Radio Progreso

Dobrá zpráva: Otec dvou dětí unikl nespravedlivému trestu

  Článek

Po čtyřech letech nepodloženého trestního stíhání soud v Hondurasu definitivně osvobodil Jhonyho Salgada. Ten byl zadržen už v roce 2017 poté, co ho policie falešně obvinila z několika zločinů včetně držení zbraně, účasti na protivládních protestech a vydávání se za policistu.

Ve vyšetřovací vazbě strávil více než 4 měsíce, a dokonce byl donucen, aby se zbraní v ruce pózoval pro média a podpořil tak vládní propagandu. Salgadův soud byl také opakovaně odkládán, což pro něj a jeho rodinu znamenalo jenom víc času v napětí a nejistotě.

Jeho zatčení se odehrálo po honduraských protivládních protestech, kterých se podle všech důkazů nezúčastnil. Demonstranti tehdy dali najevo svůj nesouhlas s kontroverzním průběhem prezidentských voleb, u kterých panovalo silné podezření, že byly zmanipulovány.

Spolu s dalšími organizacemi Amnesty jeho zatčení odsoudila a vyzvala odpovědné představitele Hondurasu k zastavení stíhání. To se nakonec podařilo a 31. března 2022 byl Salgado konečně zproštěn viny.

Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

 


Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2259 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...