Mikhail Metzel/TASS

Rusko: Zatykač Mezinárodního trestního soudu na Putina je krokem ke spravedlnosti pro oběti válečných zločinů na Ukrajině

  Článek

publikován 20.3.2023

Vydání mezinárodního zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina je důležitým signálem.

V reakci na vydání zatykače Mezinárodního trestního soudu (ICC) na prezidenta Ruské federace Vladimira Putina a komisařku pro práva dětí v Kanceláři prezidenta Ruské federace Marii Lvovou-Belovou uvedla Agnès Callamardová, generální tajemnice Amnesty International:


„Toto oznámení je důležitým signálem – jak pro Ukrajinu, tak pro zbytek světa – že ti, kteří jsou údajně odpovědní za zločiny podle mezinárodního práva na Ukrajině, budou zatčeni a souzeni bez ohledu na to, jak mocní jsou."

Prezident Putin je nyní oficiálně hledaným mužem. Poté, co Mezinárodní trestní soud obvinil prezidenta Putina a komisařku pro děti Lvovou-Belovou z válečného zločinu násilného přemístění dětí, se mezinárodní společenství nesmí zastavit před ničím, dokud nebudou zatčeni a postaveni před soud. Pokud prezident Putin nebo paní Lvová-Belová opustí Rusko, musí jim státy odepřít bezpečné útočiště tím, že je okamžitě zatknou a předají Mezinárodnímu trestnímu soudu.


„Zatykače jsou působivým prvním krokem, ale zatím se omezují na válečný zločin nezákonné deportace dětí. To neodráží množství válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, za které je ruské vedení potenciálně odpovědné. Očekáváme, že Mezinárodní trestní soud a další aktéři justice vydají další zatykače, jakmile jejich vyšetřování zločinů podle mezinárodního práva spáchaných na Ukrajině začne přinášet výsledky."


Doplňující informace:


V listopadu 2022 zveřejnila Amnesty International zprávu, která dokumentuje násilné přesuny a deportace ukrajinských civilistů, včetně dětí, ruskými silami a jejich zmocněnci do Ruska nebo hlouběji do Ruskem okupované Ukrajiny. Organizace zjistila, že se jedná o válečné zločiny a pravděpodobně i zločiny proti lidskosti.


Podle tiskové zprávy Mezinárodního trestního soudu existují "důvodná podezření", že "každý z podezřelých nese odpovědnost za válečný zločin nezákonné deportace obyvatelstva" podle článku 8 (válečné zločiny) Římského statutu Mezinárodního trestního soudu.


Vzhledem k tomu, že v současné době je 123 smluvních států Římského statutu, jsou zatykače na Putina a Lvovou-Belovou závazné ve 124 státech (123 smluvních států plus Ukrajina, která

od roku 2014 udělila Mezinárodnímu trestnímu soudu jurisdikci nad svým územím za trestné činy tam spáchané).

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2194 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...