© Phil Nijhuis

Dobré zprávy z Nizozemska! Uzákonění definice znásilnění založené na souhlasu

  Článek

  Nizozemsko publikován 26.3.2024

Nizozemský senát rozhodl o změně zákona o sexuálních deliktech. Nově zavádí definici znásilnění, která tento čin definuje na základě absence souhlasu. Zákon vstoupí v platnost 1. července 2024.

Rozhodnutí Senátu také ruší podmínku, že znásilnění musí zahrnovat fyzickou sílu, vyhrožování nebo nátlak. Nizozemsko se tak stane sedmnáctou zemí z 31 evropských států analyzovaných Amnesty International, která uznala, že sex bez souhlasu je znásilnění. 

„Nizozemsko udělalo poslední krok ke změně zastaralého zákona a uznalo, že sex bez souhlasu je znásilnění. Jde o důležitý krok v prevenci a boji proti sexuálnímu násilí, stejně jako o zlepšení přístupu ke spravedlnosti pro přeživší,“


- Dagmar Oudshoorn, ředitelka nizozemské Amnesty


Během hlasování bylo 73 hlasů pro a 2 proti. Nizozemská Amnesty, spolu s aktivistkami a ženami, které zažily sexuální násilí, vedla kampaň za změnu definice znásilnění dlouhá léta. „Po čtyřech letech kampaně jsme konečně získaly uznání. To, co jsme zažily, nyní oficiálně existuje,“ popsala své pocity Mireille, jedna z obětí sexualizovaného násilí.

Přijetí tohoto zákona je proto historickým úspěchem, stejně jako dlouho očekávaným vítězstvím pro ty, kteří sexuální násilí přežili.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2260 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...