© Abed Rahim Khatib/Anadolu via Getty Images)

Izrael/OPT: Příměří a humanitární trasy jsou nutné pro odvrácení propukajícího hladomoru

  Článek

  Izrael publikován 9.4.2024

Izrael oznámil, že otevře dvě humanitární trasy do okupovaného Pásma Gazy – hraniční přechod Erez na severu území a lodní cestu z přístavu Ašdod. Tento vítaný krok ale k ukončení katastrofické humanitární krize nestačí.

Po otevření dalších cest s dodávkami pomoci do Gazy volají humanitární a lidskoprávní organizace, včetně Amnesty International, už měsíce. A ačkoliv je umožnění vstupu humanitární pomoci do severní Gazy naprosto nezbytné, kroky Izraele jsou, s ohledem na kritický nedostatek potravin, stále nedostatečné.

„Dřívější otevření humanitárních tras mohlo statisíce lidí ušetřit hladu a strádání.“

- Heba Morayef, regionální ředitelka Amnesty pro Blízký východ a severní Afriku


Při masivním izraelském bombardování bylo zabito více než 33 000 Palestinců. Nejméně 31 lidí zemřelo hlady, ve 28 případech se jednalo o děti.

Amnesty International proto vyzývá, aby nová opatření byla doprovázena okamžitým a trvalým příměřím mezi všemi stranami, stejně jako úplným zrušením izraelské nezákonné blokády Gazy, která trvá již 16 let. Organizace také vyzývá ozbrojené skupiny, aby propustily rukojmí zadržované v Gaze a aby izraelské úřady propustily svévolně zadržované Palestince.

Umožnění humanitární pomoci Palestincům je také právně závazným požadavkem Mezinárodního soudního dvora, který minulý týden nařídil Izraeli přijmout dodatečná prozatímní opatření, která by zabránila genocidě. 

Od října bylo v Pásmu Gazy zabito více než 200 humanitárních pracovníků, drtivá většina z nich byli Palestinci. Humanitární organizace opakovaně naléhaly, že příměří je nezbytné, aby bylo možné poskytnout dostatečnou pomoc civilistům. A to tím spíš, že zdravotnictví v Gaze bylo zdevastováno izraelskými nálety.

„Skutečnost je taková, že bez příměří zůstává bezpečná a účinná dodávka humanitární pomoci ohrožena. Závazná bezpečnostní rezoluce OSN vyzývající k okamžitému příměří, stejně jako rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora, byly naprosto ignorovány.“ 

- Heba Morayef, regionální ředitelka Amnesty pro Blízký východ a severní Afriku

Dodávky zbraní

K mezinárodnímu tlaku na Izrael se teprve nedávno připojily Spojené státy. Před schválením poslední rezoluce Rad bezpečnosti OSN, která vyzývá k příměří, americká administrativa přijetí tohoto dokumentu opakovaně vetovala. Předminulý týden navíc americký prezident Joe Biden schválil převoz 1 800 bomb MK84 do Izraele. Tuto munici popsal jeden z vysokých amerických úředníků jako „schopnou ničit celé bloky“. Zprávy z médií pak uvádí, že prezident USA může brzy schválit také prodej stíhaček F-15 Izraeli v hodnotě 18 miliard dolarů.

Rada OSN pro lidská práva nově přijala rezoluci vyzývající k zastavení veškerého prodeje zbraní do Izraele, aby se předešlo dalšímu porušování mezinárodního práva. Místo schvalování dalších transferů zbraní a vydělávání na situaci, o které Mezinárodní soudní dvůr uvedl, že by se potenciálně mohla rovnat genocidě, musí Joe Biden a Spojené státy využít svého vlivu a prosadit okamžité příměří.

Aktuální petice

  Izrael

Palestinští novináři uvězněni pouze kvůli své práci. Podpořte je podpisem petice

Dva palestinští novináři byli zadrženi v říjnu 2023 izraelskými silami poté, co informovali o útoku vedeném Hamásem. Izraelské úřady odmítají sdělit místo jejich pobytu. Novinářům není umožněn kontakt s rodinou ani právníky a jejich nejbližší netuší, zda jsou vůbec naživu. Žádný novinář by neměl být uvězněn kvůli výkonu své novinářské práce. Požadujte s námi jejich okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 177 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...