© Alfaz Sayed - Unsplash

Bojovali za ni i Češi. Čína propustila vězněnou učitelku

  Blog

Pozitivní lidskoprávní novinky   Čína Komentář od Pozitivní lidskoprávní novinky - zpracovala Michaela Šelenberková publikován 15.12.2017


Su Čhang-Lan byla dlouhodobě pronásledována a vězněna za svoje aktivity na podporu lidských práv v Číně. Lidskoprávní hnutí Amnesty International jí prohlásilo vězenkyní svědomí a rozjelo kampaň na její podporu. Připojila se i česká sekce Amnesty, včetně dobrovolnické skupiny v Brně, která její případ dokonce „adoptovala“ a pořádala pravidelné akce na její podporu. A povedlo se - Su Čhang-Lan byla, ač ve vážném zdravotním stavu, konečně propuštěna na svobodu. Su Čhang-Lan pracovala ještě před několika lety v Číně jako učitelka. Slepě nepřihlížela všemu, co tamější režim dělá, ba naopak, svůj život do velké míry zasvětila boji za lidská práva. Upozorňovala na násilí, které se pojilo s čínskou politikou jednoho dítěte a bojovala proti obchodování s dětmi. Osudným se jí stal komentář na internetu, kde podpořila protesty za demokracii v Hongkongu. Pouze za to byla v říjnu 2014 zatčena a 3 roky nespravedlivě vězněna.

Su trpí relativně vzácnou nemocí tzv. hypertyreózou postihující štítnou žlázu, která by ji bez léčby mohla vážně ohrozit na životě. Ve vězení, za otřesných podmínek, se k léčbě dostávala jen minimálně. Během věznění se proto musela potýkat s postupným selháváním ledvin, ztráty citu v končetinách, inkontinencí, srdeční arytmií, třesem rukou i problémy s mluvením. Když jí její manžel mohl po třech letech konečně navštívit, vyjádřil velkou obavu o její zdraví a budoucí stav. Hnutí Amnesty opakovaně protestovalo proti nedostatečné lékařské péči a požadovalo nezávislé zhodnocení jejího zdravotního stavu a neprodlené propuštění. „Ačkoli jsou mnozí mocní schopní zastrašovat, cenzurovat nebo věznit jednotlivce, nemůžou umlčet miliony lidí na celém světě, kteří jsou s nimi solidární,“ říká mluvčí české Amnesty Martina Pařízková. Přidat se můžete i vy. Darujte na práci Amnesty ještě dnes.