© Filming for Tibet

Vítězství Amnesty: Tibetský filmař je volný

  Blog

Pozitivní lidskoprávní novinky   Čína Reportáž od Pozitivní lidskoprávní novinky - zpracovala Eliška Pohnerová publikován 3.4.2018


Příběh Dhondupa Wangčchena končí po devíti letech čínského dohledu svobodou! Koncem loňského roku získal politický azyl v USA a Vánoce tak opět oslavil se svou rodinou. Vytouženému pocitu bezpečí však předcházel nebezpečný útěk z Číny. Na něm se podílela i Amnesty International!

Všechno to začalo jediným filmem „Nechat strach za sebou“. Takový název nesl amatérský snímek Dhondupa, v němž se vyjádřil proti čínské nadvládě nad Tibetem, čímž na sebe upozornil čínskou policii. Roku 2008 byl zadržen a nespravedlivě usvědčen z podvratné činnosti. Následovalo odsouzení k šesti letům vězení v hrozivých podmínkách. Wangčchen byl často držen v izolaci, při onemocnění mu byla odmítána lékařská pomoc. Proti odsouzení lobovalo několik humanitárních organizací, žádné se však rozsudek nepodařilo zvrátit.

Dhondup podstoupil celou délku trestu, svobody se mu však nedostalo ani po propuštění. Jeho komunikace byla kontrolována policií, čínská vláda nad ním udržovala nepřetržitý dohled.

Svůj šťastný konec našel Dhondup až o letošních Vánocích. Po obtížném a riskantním útěku opustil Čínu a získal politický azyl v USA, kde se opět setkal se svou rodinou. Tibeťan je v Americe vítán s otevřenou náručí. To hlavně kvůli svému vzdoru vůči čínské vládě a také díky vlivu Amnesty International a Filming for Tibet, která s jeho cestou pomáhala.

Wangčchen o svém útěku veřejně nepromluvil, poděkoval však všem, kdo se zasloužili o jeho případ, a svěřil se, že se znovu po mnoha letech cítí v bezpečí.

Amnesty International hrdě sdílí radostné zprávy a přeje Dhondupovi zasloužený klid. „Ačkoli jsou mnozí mocní schopní zastrašovat, cenzurovat nebo věznit jednotlivce, nemůžou umlčet miliony lidí na celém světě, kteří jsou s nimi solidární,“ říká mluvčí české Amnesty Martina Pařízková. Přidat se můžete i vy. Darujte dobro ještě dnes.

Zdroj: The Guardian