© Amnesty International

5 způsobů, jak se “zapojit” do války v Jemenu

  Blog

Zbraně pod kontrolou   Jemen Komentář od Michal Horniecký. Autor je koordinátor aktivismu v české Amnesty publikován 27.3.2020

V těchto dnech si připomínáme 5 let od začátku jemenského konfliktu. Tak vám nabízíme taky 5 akcí, kterými můžete pomoct tamním obyvatelům i na dálku a z karantény.


V těchto dnech si připomínáme smutné výročí 5 let od propuknutí jemenské občasné války - konfliktu, který, přestože vyvolal jednu z nejhorších humanitárních katastrof v současnosti, zůstával ve srovnání se syrskou občanskou válkou spíše stranou zájmu většiny světové i české veřejnosti. A bohužel to v době krize vyvolané COVID-19 platí dvojnásob.

  

Je jistě pochopitelné, že v době plné oprávněných obav, spekulací a bezprecedentních vládních opatření, kterými se všechny státy světa snaží zápasit s epidemií COVID-19, je důležité věnovat dostatek pozornosti této krizi. Já se prosto pokusím uzmout si jen malou část vaší pozornosti k připomenutí výročí konfliktu, který za naši pozornost určitě stojí. 

 

Proč se válčí? 

 

Teoreticky spolu v Jemenu bojují vládní síly v čele se současným, mezinárodně uznávaným prezidentem a rebelující hnutí Hútiů, které se naopak přiklání k předchozímu prezidentovi a jeho vládě. V realitě se ovšem jedná další z řady proxy konfliktů, ve kterém si Saúdská Arábie a Spojené Arabské Emiráty s podporou USA na straně jemenské vlády vyřizuje svoje účty s Íránem, který naopak podporuje hútijské rebely.      

 

O tom, jak toxický koktejl se tímto mocenským bojem vytváří, si není třeba dělat iluze. Ostatně jsme o katastrofálním dopadu tohoto konfliktu na životy a lidská pravá obyvatel Jemenu psali i v našem článku. Jemen je navíc jednou z nejchudších zemí na světě. Proto, když koaliční stíhačky začaly svými nálety ničit i tak velmi křehkou civilní infrastrukturu, přístavy, mosty, nemocnice, školy a dokonce i obytnou zástavbu, nebylo už o propuknutí jedné z nejhorších humanitárních krizí současnosti pochyb.     

 

Kdyby v celém Jemenu bylo pouze 100 lidí, tak by: 

·       74 potřebovalo humanitární pomoc 

·       57 nemělo přístup k pitné vodě nebo sanitárnímu zařízení 

·       60 bojovalo s nedostatkem potravin a nacházelo se na pokraji hladomoru 

·       10 žen a dětí trpělo akutní podvýživou 

·       27 hrozilo onemocnění cholerou nebo akutním průjmem 

·       53 nemělo přístup ke zdravotním službám  

 

V Jemenu ovšem nežije pouze sto obyvatel, ale 28 milionů. Radši proto ani nemyslet, jaké následky by v takovýchto podmínkách mělo rozšíření koronaviru. O dalších aspektech tohoto konfliktu se můžete dozvědět ve speciálu, který připravila redakce Aktuálně.cz.

  

 

Česká stopa v konfliktu 

 

Přestože je z našeho běžného pohledu Jemen prakticky neznámá země, kterou by mnoho z nás mělo obtíže najít na mapě, pro české výrobce a obchodníky se zbraněmi je, právě díky probíhajícímu konfliktu, obzvláště zajímavá. Jistě, do Jemenu se přímo zbraně vyvážet kvůli mezinárodnímu embargu nesmí, proč ale nevyvézt zbraně do sousední Saúdské Arábie nebo Spojených Arabských Emirátů (SAE), které jsou v konfliktu zapojené?  

 

Česko bohužel patří mezi ty země, které stále do SAE a Saúdské Arábie dodávají vojenský materiál za stovky milionů korun ročně. Podle poslední Výroční zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu o kontrole vývozu vojenského materiálu byly jen v roce 2018 uděleny vývozní licence do těchto dvou zemí v hodnotě více než půl miliardy Kč a došlo k vývozu v celkové hodnotě 384 700 000 Kč. V roce 2016, tedy rok po vypuknutí konfliktu, to ovšem bylo přes 1,85 miliard Kč, tedy pětinásobně více. Nejen kvůli válce v Jemenu ale i stavu lidských práv v těchto zemích je nejvyšší čas to zastavit.   

 

5 kroků, kterými můžete pomoci obyvatelům Jemenu (i v době karantén a sociálního distancování)  

 

1. Podívejte se na video, které popisuje, jak se z Česka vyvážejí zbraně 

Reportér portálu Voxpot.cz, Vojtěch Boháč, ve své reportáži „Česko zbrojí svět,“ rozpovídal několik zástupců z řad českých obchodníků se zbraněmi. Zajímavá sonda do toho, jaké jsou hodnoty a názory lidí, kterým pak česká vláda uděluje licence na vývoz zbraní.  

 

 

2. Seznamte se s tím, jak se tyto zbraně přes SAE dostávají do Jemenu 

Vloni jsme zmapovali aktuální dění v Jemenu, včetně popsání způsobů, jakými se přes SAE odklánějí  zbraně z celého světa přímo do rukou ozbrojených skupin v Jemenu. Připravili jsme o tom přehlednou prezentaci nazvanou „Když zbraně zabloudí“

 

 

3. Napište PŘÍMO ministrovi zahraničních věcí Tomáši Petříčkovi, aby vývozy zastavil 

Podle zákona o zahraničním ochodu s vojenským materiálem "Licence vydává MPO na základě závazných stanovisek ministerstva zahraničí, obrany a vnitra". Každý rezort má svoje kritéria, ministerstvo zahraničí by ale mělo v tomto procesu zastupovat ten lidskoprávní, chcete-li humanitární pohled. Napište proto ministrovi Petříčkovi, že to může být on, kdo tuto českou praxi konečně změní. 

 

Nejlepší asi bude jít na to přes Twitter, na kterém je pan ministr velmi aktivní. Jeho uživatelské jméno je @TPetricek, a když budete tweetovat, tak nezapomeňte „tagnout” i účet jeho resortu @mzvcr. Pokud jste ale spíše na tradičnější prostředky, můžete napsat dopis, který taky funguje. V době koronavirové krize je ideální využít služby „Dopis on-line“ od České pošty, který umožňuje poslat dopis přímo z vašeho počítače.   

Adresa: 

Tomáš Petříček 
Ministerstvo zahraničních věcí ČR 
Loretánské náměstí 5 
118 00 Praha 1 – Hradčany 

 

 

 

4. Podepište petici a sdílejte ji se svými přáteli a kolegy 

Petice požaduje, aby ministr zahraniční s okamžitou platností zastavil dodávky zbraní a vojenského materiálu do Saúdské Arábie, Spojených Arabských Emirátů a i dalších zemí, které jsou zapojené do války v Jemenu. Sdílením této petice s vašimi přáteli na Facebooku nebo přeposlání e-mailem kolegům z práce nám pomůžete získat další desítky nebo stovky nových podpisů. Děkujeme! 

 

 

 

5. Podpořte organizace, které pomáhají na místě  

Prací Amnesty je hlídat vlády, poukazovat na bezpráví, kterého se dopouštějí a domáhat se nápravy a potrestání těchto zločinů. Humanitární organizace zase pomáhají postiženým válkou přímo v terénu. Z mezinárodních organizací, které fungují i v Česku, působí v Jemenu mimo jiných rozsáhlá mise Lékařů bez hranic nebo UNICEF. Naopak vysloveně malou organizací zaměřenou na pomoc v Jemenu je ostravská Pomůžu jak můžu. Určitě je ale mnoho dalších, které dělají skvělou práci.  

 

 

 

Má to smysl! 

Ať už si vyberete jednu nebo všechny z nabízených možností, moc vám děkujeme. Některé země, například Dánsko, Finsko, Nizozemsko, Norsko ale i Německo, už přestaly do států zapojených do konfliktu zbraně exportovat. Díky podobnému tlaku i česká vláda začíná zpřísňovat svá, donedávna velmi volná, pravidla pro udělování vývozních licencí. Věříme, že se dočkáme i úplného zastavení exportu zbraní do zemí, kde hrozí jejich zneužití proti lidským právům.