Fico, Zeman a Pobřežní hlídka

  Blog

Zbraně pod kontrolou Komentář od Martin Balcar publikován 17.5.2017

Ne, nebojte se, nejde o pohádku či mýdlovou operu. Jde o víc.

Slovenský premiér Fico a český prezident Zeman při dotazech kolem tzv. migrační vlny velmi rádi opakují, že „problémy se mají řešit tam, kde vznikají“. Nelze s tím než souhlasit.

A určitě budeme všichni souhlasit také s tím, že pokud existuje možnost, jak utrpení lidí ve světě mírnit, musíme to udělat.

Proto nás podpořte v boji proti nezodpovědnému vývozu zbraní, protože z České republiky se jich vyváží velké množství i tam, kde v žádném případě nemají být!

Podíváme-li se na trend vývozu zbraní z Česka za posledních šest let, vidíme strmý nárůst připomínající exponenciálu: ze 4,5 miliard v roce 2011 na zhruba 20 miliard v roce 2016. Prostě zbrojařské žně. To by samo o sobě nebylo děsivé, pokud by polovina zbraní nesměřovala do zemí, kde není žádná či jen minimální kontrola jejich pohybu. České zbraně se tak mohou objevit a objevují se v rukou těch, kteří ohrožují nejen lidská práva v místech konfliktů, ale potažmo i ta naše.

Víme, za jakou cenu a koho vyzbrojujeme?

Opravdu se máme radovat z dodávek zbraní režimům jako je Saúdská Arábie, Ázerbajdžán, Vietnam a další?

Na konci května proběhne v Brně veletrh zbraní IDET, v jehož rámci chystáme řadu akcí proti vývozu zbraní z ČR do zemí, kde s nimi mohou být porušována lidská práva. Chceme přesvědčit ministra zahraničí, aby takový obchod se zbraněmi nepovoloval!

Více na www.amnesty.cz/zbrane

PS: Všem doporučuji svézt se Pobřežní hlídkou, tedy pražskou linkou tramvaje číslo 17, a podívat se na výstavu Artwall umístěnou na opěrné zdi Letenských sadů na nábřeží Kapitána Jaroše. Slovenský výtvarník Oto Hudec tam spolu s Amnesty International instaloval pět obrazů s názvem Praha den po náletu, která na fiktivních obrázcích rozbombardované Prahy ukazuje, jak zbraně v nepovolaných rukou mohou ničit a zabíjet.