© Jez Timms - Unsplash

Vykonat (,) nemožné (,) prominout. Mučení v Rusku.

  Blog

Zastavte mučení   Rusko Komentář od Martina Pařízková publikován 3.9.2018

O mýtech a realitě mučení ve vazbách a vězeních v Rusku.


Svět má docela populární rčení - "hodný policajt" a "zlý policajt". Co dělají? Jaký je rozdíl? Oba stejně nám slouží a chrání nás, přesto metody mohou být různé. Pokud porušíte zákon, dobrý policajt  bude s vámi jednat takovým způsobem, že se sami změníte, popřemýšlíte o tom, co jste udělali, dáte se na cestu nápravy a nakonec dojdete daleko. Druhý policajt může udělat totéž, ale jiným způsobem (méně příjemným) a bude mít velkou hůl, takže nebudete moci dojít daleko. Nebo chodit obecně. Namísto slov použije násilí. A když máte zemi, kde je 565 policistů na 100 000 lidí, což z něj činí top #1  policejní stát, případy násilí a praktik mučení se rychle zvyšují. Ne, to není Čína. Toto je Rusko. 

Kádry jsou klíčem ke všemu

Předtím, než se mluví o mučení, je nutné jej charakterizovat. Existují různé definice mučení. Úmluva OSN proti mučení definuje takový čin jako "jakýkoli čin, kterým je jakékoliv osobě úmyslně způsobována fyzická nebo duševní bolest nebo utrpení pro takové účely, jako získání informací nebo doznání od této nebo třetí osoby, na jejichž základě tato nebo třetí osoba  bude  potrestána za spáchaný čin, nebo podezřelá z toho, že se činu dopustila, nebo tato nebo třetí osoba bude zastrašována nebo donucována, nebo z jakéhokoli důvodu založeném na jakékoli diskriminaci, když taková bolest nebo utrpení jsou způsobeny veřejným činitelem nebo jinou osobou jednající v úředním postavení, nebo na jejich popud  nebo s jejich souhlasem." Tato definice se zdá být dlouhá, ale je nejobsáhlejší. K jejímu zkrácení, mučení je akt, kdy autorita/ pravomoc úmyslně způsobuje fyzickou nebo duševní újmu, aniž by k tomu měla právní základ. 

Mučení v ruských vazebních centrech vůbec není novinkou – bylo v minulosti (formálně bylo v roce 1801 zakázáno vyhláškou císaře Alexandra I., ale  přesto bylo široce používáno), existuje v dnešní době a bohužel bude existovat i v budoucnu, až dokud nedojde k některým zásadním změnám v soudním i vězeňském systému. Za účelem získání vhodných "přiznání" jsou široce používány drastické metody, jako je použití distančního  elektrického paralyzéru, obušků, pěstí, plynů, plastových pytlů na hlavách, lan atd. Jednoduše řečeno vše, co může způsobit bolest a nejen fyzickou. Mohli byste být posazeni na láhev, znásilněni davem, pověšeni vzhůru nohama, nebo by vaše žena mohla být znásilňována před vašima očima, abyse vám rozvázal jazyk. Tvořivost násilí nezná  žádné stávající  meze. 

Naopak, často se stane, že mučení je zakázáno ruským trestním řádem a různými mezinárodními úmluvami (Úmluva OSN proti mučení - UNCAT, Evropská úmluva o předcházení mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání), k nimž se Rusko zavázalo. Ale ratifikace a plnění jsou dvě různé věci. 

Lidé vědí, že se něco děje, lidé o tom mluví, objevuje  se to samozřejmě v  nestátních médiích, zatímco státní média to prostě ignorují. Ony to vidí tak, že to neexistuje.  A pokud nic neexistuje, proč bychom měli něco dokázat nebo něco ukázat? No, pokud to nemůžete ukázat, pak evidentně je problém a něco se ukrývá před zrakem veřejnosti. Stalo se to? Byla porušena lidská práva? Ne. Pak to dokažte. 

Jak se to může dít? Technicky je to snadné, ale prakticky je to obtížné. V roce 2014 Ministerstvo spravedlnosti [Ruské Federace] vydalo nová nařízení pro monitorování a prevenci  případů " překročení úřední pravomoci", "neprofesionálního chování" a dalšího porušování právních norem. Podle nich by všichni zaměstnanci vězeňské služby měli mít tělové kamery a prostory těchto institucí by měly být pod dohledem videa. V případě, že jsou podezřelí ze zneužití úřední pravomoci,  na požádání musí být do  30ti dnů předáni státním zástupcům a / nebo obhájcům lidských práv. Ale z jistých důvodů k nim máte zřídkakdy přístup, nebo v případě, že jej získáte, může být poškozen z důvodu  "technických problémů" nebo čehokoliv jiného. Technika je jednoduchá - popírat vše až do samého konce. 

Ale na druhou stranu si velmi snadno můžete všimnout na vězňově těle, že s ním nebylo zacházeno příliš dobře. Nelze skrýt modřiny, škrábance nebo zlomené části těla. Ruská právní praxe nerespektuje zákony logiky a říká "ano, můžete". Faktem je, že tyto případy jsou jednoduše ignorovány - soudce, prokurátor nebo někdo nalezne 1001 důkazů, že to nebylo způsobeno mučením. Možná byl vězeň zraněn při každodenních sportovních aktivitách nebo, podobně jako ve Fry a Laurie, televizní show v 80. a 90. letech, někdo  náhodně 17krát spadl na nůž. Nic se nestane, všichni (s výjimkou vězně) jsou spokojeni. 

Pokud se takové věci staly, Vyšetřovací výbor [Ruska] by mohl, v případech srovnatelných s biblickými zázraky, zahájit šetření. Pokud dojde k závěru, že ano, tyto věci se staly,  řeknou "ok, pojďme jednat". Některé  osoby  související s případem budou čelit obviněním a v nejlepším případě mohou být dokonce poslány do vězení. Toto je první scénář. Veřejnost je spokojená, spravedlnost triumfuje. I když je to vzácné, není to nemožné. Druhý scénář je trochu jiný a je pravděpodobnější. Vyšetřovací výbor nenachází žádné důkazy o "překročení úřední pravomoci" ze strany pracovníků vězeňské služby. Co se stane potom? Stížnost oběti se stává "falešnou dilatací" a čelí dalšímu obvinění, a tak dostává nový vězeňský termín s "profilační / disciplinární řečí" včetně s lidmi v uniformě.

 

Nikoliv pro přecitlivělé

 

Co se pak stane za mřížemi? Začneme-li o tom mluvit, je nutné si uvědomit, že mučení v ruských věznicích pochází z historie a časem se  bohužel  stávalo pro lidi, kteří vyjadřují svou pravomoc,  stále více normální. Není to novinka, nicméně právničce Irině Birjukové se dne 20. července 2018 podařilo zveřejnit video (a opustila Rusko následující den po zveřejnění) "disciplinární řeč" v nápravném zařízení IK-1 v Jaroslavské oblasti. To vrátilo diskusi zpátky na stůl ve větším měřítku. Pokud jste těhotní, citliví nebo psychicky labilní, nedívejte se na to. 

Ze zřejmých důvodů stát nechce, aby tyto informace byly veřejně přístupné, takže jim zabraňuje na všech frontách. Například, Rusko je jediná země, která neumožňuje publikování zpráv pod UNCAT. Navíc, zvláštní zpravodaj OSN pro mučení  od roku 1994 nenavštívil Rusko. Navíc celý vězeňský systém je spíše jako soukromý klub s omezeným počtem osob, které mohou vstoupit. To jen komplikuje analýzu dat o tom, co se skutečně děje za mřížemi. Některá čísla: Evropský soud pro lidská práva dospěl k závěru, že do roku 2017 bylo zaznamenáno 719 případů nelidského či ponižujícího zacházení. Zda jich bylo více, není jasné. Nicméně lze říci, že tato čísla jsou liberální a situace vypadá zcela odlišně. 

Opravdu, když se podíváte na výroční zprávu o lidských právech v Rusku, kterou zveřejnila ombudsmanka Tatiana Moskalková. Hned na začátku se uvádí, že "Rusko během roku 2017 posilovalo právní subjekt lidských práv a práv svých občanů" a situace ve věznicích je obecně lepší než dříve. Celkový počet vězňů skutečně dosáhl historického minima (602 176 do 1. ledna 2018), ale z technického hlediska je to docela těžké nazvat změnou. Aktivistům  lidských práv není povoleno vstupovat do věznic. Existuje dokonce zákon, který to zakazuje, s výjimkou zdrojů s vazbami na Federální vězeňskou službu. Je zřejmé, že není žádný prostor  pro nevládní organizace pro lidská práva, sociální platformy a další dozorčí orgány. Prostě by neměly vidět scény jako ty výše uvedené. Nebo ještě horší. Přesto to nezastaví paní Moskalkovolu v nazývání ruských vězení "letovisky". Řekla to ironicky, jen několik týdnů před tím, než video bylo zveřejněno. 

Tento konkrétní případ v Jaroslavské oblasti není nijak zvláštní. Takové věci se dějí všude a porušování lidských práv za mřížemi je stále hlášeno. Dne 16. června Andrzej Malčevský, zakladatel společnosti Mosoblbank, zemřel v cele v oblasti Ryazánu kvůli infekční meningitidě - byl držen mezi 350 dalšími vězni v cele s maximální kapacitou 200 osob. 

Dne 22. července, dva dny poté, co bylo zveřejněno video z oblasti Jaroslavl, zemřel vězeň z Bryanské oblasti. Jeden policista překročil úřední pravomoc tím, že zabalil vězně do kusu látky, a tak se udusil. 

V únoru 2018 byl znásilněn vězeň z Leningradské oblasti, pak několikrát těžce udeřen do ledvin, skákali po něm, zakázali jít na toaletu a poškodili mu ušní bubínek. 

Červen 2018. Věznice v oblasti Vladimira. Vězeň byl systematicky bit přezkou vojenského pásku do slabin, s hlavou ve vědru s vodou byl mučen plynem a potom pověšen na mříž. Zemřel.

Ve vazebním centru 1 v Saratovské oblasti policisté  do očí jednoho vězně  vložili kuličky s chlorem, pálili mu  nohy železem a horkou vodou. Proč? Odmítl "spolupracovat " s operačním důstojníkem soudní policie. Poté policie náhodou našla drogy, které "patřily tomuto vězni", ačkoli je běžné jen "upustit" některé drogy do kapes podezřelých osob, jejich bytů, automobilů apod.

 

V kolonii v Arkhangelsku šest policistů zlomilo páteř opozičnímu aktivistovi Sergeji Mokhnatkinovi, který byl uvězněn v roce 2014.

 

Na stejném místě dne 12. srpna 2015 byl vězeň brutálně zbit a zemřel. Oficiálně byl případ úmrtím z důvodu "onemocnění koronární arterie", i když jeho tělo bylo znetvořeno, na jeho obličeji, končetinách a těle se našly různé hematomy. 

V Omsku byl vězeň mučen elektrickou energií. Pěti vězeňskými pracovníky byly  dráty pod napětím několikrát položeny na jeho varlata. 

Brutalitu policie v Sverdlovské oblasti, kde někdo močí na hlavu nahého vězně, který je spoután na podlaze, není ani možné popsat - prostě k tomu není slov.  Opět platí, že pokud jste těhotní, citliví nebo psychicky labilní, na video se nedívejte. 

Je-li to výsledek tzv. reforem vězeňství, země se pohybuje špatným směrem. Někteří lidé si stále pamatují hrůzy hladovění 1933-1934 nebo masivní represe z let 1937-1938, deportace a brutální přesídlení národů. Po dobu posledních dvou let mizelo denně v průměru 1000 lidí. Ve srovnání s minulostí to vypadá jako pokrok. Ale v relativním vyjádření, srovnání mezi jasnou autokracií a tzv. demokracií na papíře se rovná srovnání mezi Ruskem a Demokratickou republikou Kongo nebo jinými 12 zeměmi, které jsou na vrcholných pozicích v dosažení nejnižšího OSN  indexu lidského rozvoje. 

Samozřejmě, naopak to vypadá lépe, ale je důležité ujistit, že to není reforma. Je to genocida vlastních lidí, vlastních lidských zdrojů, myšlenek a svobody. Je to státem podporovaná nespravedlnost a bezpráví, i když prezident Putin často říká, že Rusko je Rechtstaat (právní stát). Možná  je to kultivace loajálnosti prostřednictvím strachu. Ruský jazyk má pro to dvě dobrá rčení - "seďte níže než tráva a buďte tišší než voda", nebo "čím tišeji jedete, tím dále dojedete." A každý se podle nich řídí. Proč by  dělali hluk jako "bába na tržišti"? Jednoduše se nestanete tím dalším kvůli tomu, že přiléváte olej do ohně. 

Zločin a (někdy ne) trest


Někdy se příběhy dostanou dál a stanou se tématem širší společenské diskuse, takže je třeba najít viníky. Jako Gleb Zheglov, detektiv z kultovního sovětského filmu Místo setkání nelze měnit, který řekl: "Zloděj by měl sedět ve vězení". Stejně jako vrah, násilník a kdokoliv až k těm, kteří převyšují oficiální pravomoci, ať jsou ze spodních pozic (jako jsou bachaři) nebo z vrcholových postů (řekněme šéf vězení a / nebo vyšší) vězeňského potravinového řetězce. 

Překvapivě to někdy funguje a odpovědné osoby čelí spravedlnosti. Ale existuje problém - v Rusku neexistuje samostatný zákon o mučení. Místo toho je zde článek 262 - "překročení úřední pravomoci násilím, zbraněmi nebo těžkými důsledky". Podle statistik Soudního oddělení Nejvyššího soudu v roce 2017 bylo odsouzeno 339 zaměstnanců agentur pro vymáhání práva a 8 prokurátorů. 

Pokud si myslíte, že spravedlnost triumfuje, mýlíte se. Právníci poznamenávají, že za "těžké důsledky" mohou být považovány finanční ztráty způsobené " překročením veřejné moci". V tomto případě počet skutečných viníků může mírně klesnout. Avšak stále hlavní překážkou je to, že soudní oddělení Nejvyššího soudu nerozlišuje obvinění ze strany agentur, což ztěžuje zjistit, kolik lidí z Ministerstva vnitra, Federální vězeňské služby nebo dokonce vyšetřovacího výboru nebo FSB bylo obviněno. Přesto, mezi lety 2015 a 2017 bylo podle článku 286 obviněno 2732 lidí. Mezi nimi: 1221 získalo podmíněné tresty, 892 dostalo pokutu a pouze 572 bylo uvězněno. Pokud trochu  počítáte, jen každý pátý obviněný je odsouzen. 

Není to mnoho, pokud je docela těžké poslat muže s  výložkami na ramenou  a hvězdou na hlavě. K zahájení šetření často chybí jedna věc - nezávislé lékařské vyšetření, které musí potvrdit nebo popřít násilný čin. Věznice mají vlastní zdravotnický personál a to je důvod, proč nepřipouští lékaře zvenku. Pochopitelně nebudou provádět šetření, které by mohlo způsobit problémy vězeňskému personálu. Pokud se stane, že případ se dostane až k soudu, oběti odmítají potvrdit, že byly mučeny, přestože lékařské vyšetření říká opak. 

Strach a bezmocnost vězňů hrají svou roli. Jsou ohroženi a nemají žádnou cestu k podpoře. Obávají se, že budou posláni do trestné izolace, kde s vysokou pravděpodobností s nimi bude zacházeno takhle, nová obvinění a tak dále. Navíc vás vězeňský personál laskavě povede k disciplinárnímu rozhovoru, kde vám vysvětlí normy chování a respektu. V případě, že si oběti stěžují, zasílají stížnost Vyšetřovacímu výboru, který odmítne zahájit vyšetřování. Poté jsou "krysy" (v terminologii věznice osoba, která žaluje v něčem vězeňský personál) obviněny z falešných indikací proti službě vynucující zákon. K tomu dojde vždy a všude, od Kaliningradu až po Vladivostok. 

Nevládní organizace na ochranu lidských práv požadují skoncovat s mučením. OSN to vyžaduje. Ruští lidé to vyžadují. Stát to prostě nečiní a tím dokazuje, jak hluboce nerespektuje své vlastní lidi. Odmítnutí změnit to je plivat do tváře 144 miliónům lidí mínus asi 2, možná 3 milionům lidí, zaměstnaným v prosazování práva. Existuje náležitá otázka - kdy ruský stát respektoval svůj lid? Kromě voleb, což je docela diskutabilní, pravděpodobně nikdy. Dokonce to  podporují čísla: Federální vězeňská služba (FSIN) získala ze státního rozpočtu 266 miliard rublů (1 rubl je zhruba 3 české koruny) nebo od roku 2003 nyní získává sedmkrát více. To je vyšší, než stát utratil na Ministerstvo zdravotnictví nebo Ministerstvo zemědělství. Každoročně se na jednoho vězně vynakládá přibližně 469 000 rublů. To je o něco více, než matky dostanou za narozené dítě ročně - 189 000 rublů. Navzdory tak obrovskému finančnímu rozdílu je míra úmrtnosti naprosto stejná. Každoročně zemře 52 dětí z 10 000. Ve vězení však zemře 61 z 10 000 lidí. 


Za tyto peníze byly vybudovány nové věznice, ale systém zůstal stejný - obrovské množství peněz situaci nemění. Místo toho,  to vše vytváří "černou díru", kde peníze zmizí v nekonečném karuselu korupce. Snahy o humanizaci selhaly – dotklo  se to všech úrovní vězeňského systému (z hlediska nového nábytku a jiného zboží pro domácnost), s výjimkou hlavního - lidského. Můžete si vzít nově zakoupenou televizi, která byla určena pro společenskou místnost ve vězení. Stejně si můžete vzít něčí svobodu a být za to odměněn. Pak si vezmete něčí zdraví, fyzický nebo duševní stav, nebo dokonce život. Stěží se něco stane, sázky nejsou tak vysoké. Ale pokud jsou lidé zdrceni, objeví se další rizika - budou chtít splacení. Vězeňský systém nepřevychovává  vězně - traumatizuje je. 50% propuštěných vězňů se v krátké době pravděpodobně vrátí do vězení. A udělají to znovu a znovu. Pomáhá to systému zůstávat „nad vodou“. 

V ekonomice existuje koncepce, která se nazývá zbraně versus máslo. Vysvětluje vztah a konflikt mezi investicí státu do armády, obrany nebo bezpečnosti a civilního zboží. Aplikujme to na Rusko a z výše uvedených čísel uvidíme,  Rusko zvolilo  "zbraně" ve formě věznic nad "máslem" - sociální prosperitou. V roce 2018 to stále platí. Tímto způsobem neustále ztrácí bitvu, kterou nemůže vyhrát - boj proti budoucnosti, kde byste mohli vidět slunce z druhé strany mříží a bez zlomených žeber a mysli.