Urgentní
akce

© Private

Vyzýváme Čínu, aby zavřela převýchovné tábory pro etnické menšiny

Případ

Od roku 2017 v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang v severozápadní Číně významně vzrostl počet převýchovných táborů. Odhadem je tu svévolně zadržován až jeden milion lidí.

Jsou mezi nimi Ujgurové, Kazaši a příslušníci dalších etnických menšin, jejichž náboženské a kulturní praktiky jsou klíčové pro jejich svébytnost. Podle svědectví lidí propuštěných z těchto táborů v nich dochází k politické převýchově – zadržení se musí učit čínské zákony, zpaměti odříkávat propagandistické texty a chválit čínský komunistický režim. Jsou vystavováni jak psychickému, tak fyzickému násilí. Podmínky v převýchovných táborech dlouhodobě ostře kritizuje Výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace. Čínská vláda existenci těchto táborů až do roku 2018 důrazně popírala, nyní se snaží tábory prezentovat jako „rekvalifikační centra“.

Podpořím Amnesty v boji za lidská práva - DARUJI ❤

Pozadí

Šestadvacetiletá kazašská studentka Bota Kussaiynová žila s rodinou spokojeným životem v Kazachstánu, kam se v roce 2013 přestěhovali z Číny. Vše se změnilo v listopadu 2017, když se Botin otec vydal zpět do Ujgurské oblasti Sin-ťiang, aby zde navštívil lékaře, ke své rodině se totiž již nevrátil.

O tři měsíce později se matka od příbuzných dozvěděla, že byl poslán do politického převýchovného tábora. Bota a její rodina netuší, kde se otec nachází. Botini příbuzní v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang jsou nyní natolik vystrašeni z komunikace s její matkou, která by mohla vyvolat podezření ze strany čínských úřadů, že s ní přerušili veškerý kontakt.

Příběh Boty není zdaleka ojedinělý. Amnesty International hovořila s více než sto lidmi po celém světě, kteří ohlásili ztrátu kontaktu s příbuznými a přáteli v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang a obávají se, že byli tito lidé zadrženi v takových zařízeních. Existují věrohodné zprávy o tom, že tato zařízení jsou využívána k tomu, aby přinutila dotyčné odmítnout svá náboženská přesvědčení, aspekty své kulturní identity a dokázat tak svou bezvýhradnou politickou loajalitu vůči státu a Čínské komunistické straně.