Prohledávat obsah

Mahadine je volný!

Případ publikován 3.10.2017

CHTĚJÍ MI DÁT DOŽIVOTÍ ZA FACEBOOK

Říkají mi Mahadine. Žiju v Čadu a chtějí mě zavřít na doživotí. V několika videích na Facebooku jsem totiž ukázal, že zkorumpovaná vláda rozhazuje peníze a neřeší problémy obyčejných lidí. Tadjadine Mahamat Babouri, známý jako Mahadine, je internetový aktivista a otec sedmi dětí. V září 2016 umístil na Facebook několik videí. Čadskou vládu a její spolupracovníky v nich obvinil z korupce a zneužívání veřejných prostředků. Také si stěžoval na ekonomickou krizi, která kvůli celosvětovému poklesu ceny ropy v Čadu nastala. Nahrát a zveřejnit videa bylo odvážné, protože v Čadu mají takovéto veřejné projevy vážné následky. Už několik dní poté Mahadineho zatkli na ulici patrně lidi z tajných služeb. Pak následovala podle jeho slov série bití a elektrošoků. Celé týdny strávil spoutaný, zatímco ho přesouvali z jednoho vězení do druhého. Jeho žena a děti nedostaly žádné informace o tom, kde ho zadržují a musely ho vyhledat na vlastní pěst. Mahadine teď čelí několika obviněním včetně „ohrožování národní bezpečnosti“ a hrozí mu doživotí. Je těžce nemocný – má tuberkulózu, kterou dostal ve vězení. Naléhavě potřebuje lékařskou péči. Nesmí zbytek svého života strávit ve vězení za to, že nebojácně vyjádřil svůj názor. Vyzvěte Čad k okamžitému propuštění Mahadineho.

Článek   Úspěch publikován 31.7.2015

Čad: Propuštění aktivisty

Art For Amnesty - obrazy k prodeji

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR

Díky za upozornění...