Hnutí

Amnesty a lidská práva

Amnesty International usiluje o dodržování lidských práv na celém světě.

Amnesty International je dobrovolným hnutím lidí z celého světa, kterým není lhostejné porušování lidských práv a chtějí se mu postavit. Proto vedou kampaně, pořádají veřejné akce, zastávají se obětí bezpráví a usilují o systémové změny na úrovni států i mezinárodního společenství. Práce Amnesty International se zakládá na spolehlivém výzkumu.

Amnesty mění svět - jen díky podpoře tisíců lidí z celého světa

Amnesty International má v současné době 7 milionu členů a sympatizantů ve více než 150 zemích a regionech. Výsledků dosahuje i díky autoritě, kterou získala během 50 let své činnosti.

Jsme součástí mezinárodního hnutí. Aktualni informace ze světového dění, videa a zprávy naleznete stránkách světové Amnesty na www.amnesty.org.

Mezi cíle Amnesty International patří zejména:

Překlad původního článku Petera Benensona, který vedl k založení hnutí Amnesty International

• propuštění vězňů svědomí a spravedlivé soudy pro všechny
  • zrušení trestu smrti a zastavení mučení
  • ochrana civilistů v ozbrojených konfliktech
  • odstranění diskriminace a boj proti chudobě
  • zajištění práv uprchlíků a migrantů

Principy

Amnesty International staví na principech univerzality a nedělitelnosti lidských práv, mezinárodní solidarity, nestrannosti, nezávislosti a spolehlivém výzkumu.

Amnesty International je nezávislá na vládách, politických stranách, ekonomických subjektech, náboženstvích či ideologiích všeho druhu.

Na svůj výzkum stavu lidských práv nepřijímá prostředky od vlád a uplatňuje přísná pravidla pro přijímání finančních darů.

Amnesty International je demokratická organizace a v jejím čele stojí volení zástupci členů.

Ocenění

V roce 1977 obdržela Amnesty International Nobelovu cenu míru za „přínos k obraně svobody, spravedlnosti a tím i míru na celém světě“. V současnosti má poradní status při OSN.

Historické milníky AI za prvních 50 let fungování jsou popsány v článku zde.

Financování Amnesty International

Amnesty International si jako největší světové lidskoprávní hnutí zakládá na své nezávislosti. A to jak na vlivu vlád, politických stran, ekonomických subjektů, náboženství či ideologií, tak i nezávislosti finanční:

• Naprostá většina příjmů pochází od individuálních dárců z celého světa. Díky tomu můžeme pevně a vytrvale už přes 50 let celosvětově bránit univerzálnost a nedělitelnost lidských práv.

• Nevyhledáváme ani nepřijímáme finanční prostředky na lidskoprávní výzkum od vlád nebo politických stran.

• Firmy a společnosti, které nám chtějí darovat finance, zevrubně a striktně prověřujeme; jejich podnikání nesmí být ani nepřímo v rozporu s dodržováním lidských práv v jakékoli oblasti života.

Amnesty International v České republice

Amnesty International ČR byla založena v roce 1991, okamžitě se zapojila do mezinárodních aktivit a postupně začala rozvíjet i svou práci doma. Dnes její zaměstnanci spolu s dobrovolníky a aktivisty vzdělávají k lidským právům na základních a středních školách, monitorují stav lidských práv, poskytují podporu žadatelům o azyl, propagují ochranu žen, usilují o odstranění diskriminace, o systémové změny v zákonech i praxi.

Největším úkolem je získat podporu veřejnosti, díky níž má Amnesty International – a s ní lidská práva – ve světě tak silný hlas. Podpora těch, kteří stojí na straně lidských práv, je základem naší autority. Také v České republice proto informujeme veřejnost o bezpráví, ať se děje kdekoli a v jakékoli formě. Průběžně zveřejňujeme zprávy o stavu lidských práv ve světě i v jednotlivých zemích, vydáváme tiskový servis a na lidská práva upozorňujeme i pomocí originálních veřejných akcí. Snažíme se nejen vynášet případy bezpráví na světlo, ale také mobilizovat veřejnost a zapojit do ochrany lidských práv i úřady.

Jsme demokratickou organizací, která naslouchá hlasům svých členů a konzultuje činnost s dalšími aktéry občanské společnosti. Naše práce je řízena dobrovolníky, kteří jsou voleni do Koordinačního výboru a Kontrolní a revizní komise. Diskuse o důležitých tématech probíhá mezi členy hnutí jak na valné hromadě, tak formou e-mailové konzultace.

Historii AI a její působení v ČSSR popsal historik Prokop Tomek v tomto článku. (Studie Prokopa Tomka o vztahu Amnesty International k Československu (TOMEK, Prokop: Amnesty International a Československo, in: Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných. Politická perzekuce, opozice a nezávislé aktivity v Československu v letech 1978–1989. Sborník grantového projektu, č. 1/2007. Ed. Jaroslav Pažout. Praha, Libri prohibiti 2008, s. 47–80)

FINANCOVÁNÍ AMNESTY INTERNATIONAL ČR

• Financování Amnesty International ČR se samozřejmě řídí pravidly celosvětového hnutí, jehož je česká sekce významnou součástí. Také nečerpáme finance z veřejných prostředků; jedinou výjimku tvoří finance na lidskoprávní vzdělávání, kde suplujeme roli státu.

• Hlavní složku rozpočtu tvoří dary od členek a členů, firemní dary přísně posuzujeme.• Norská sekce Amnesty podpořila vzdělávací projekt české kanceláře s názvem „FAIR PLAY – studenti za rovnoprávnost,“ který poběží až do roku 2017.

• V rámci systému Amnesty sekcí patříme prozatím v hnutí mezi částečně podporované kanceláře – cca 10% našich příjmů tudíž pochází z mezinárodní centrály Amnesty v Londýně.

• Projekty „Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti“, které realizujeme ve vybraných regionech ČR a končí na jaře roku 2016, jsou zaměřené na prevenci rasismu, xenofobie a extremismu a podpořeny grantem z Islandu, Lichtenštejnska  a Norska  v rámci fondů EHP. Více informací o systému fungování této podpory najdete na www.fondnno.cz  a www.eeagrants.cz

21.6.2017

Nepál: Bezohledným náborářům je ponechána volnost k vykořisťování migrantů

Podle zprávy, kterou dnes zveřejnila Amnesty International, selhává nepálská vláda při kontrole bezuzdného klamání a vydírání v záležitosti pracovních náborů v zemi, čímž vystavuje přistěhovalecké pracovníky riziku nucené práce v cizině a zanechává je s ohromnými dluhy.

21.6.2017

Saúdská Arábie: Propusťte bloggera Raifa Badawího, který je po pěti letech stále za mřížemi

Pět let boje za Raífa nekončí.

20.6.2017

“DARUJ DOMOV”: Obrovský globální koncert na podporu solidarity s uprchlíky

1 000 hudebníků bude v září hrát po celém světě na akcích pořádaných Amnesty International a Sofar Sounds. V České republice se k nim přidá například zpěvačka Katarzia!

19.6.2017

Dlouhý přechod do Maďarska: uprchlíci mezi hranicemi a ostnatým drátem

Uprchlíci, kterým se nakonec podaří přejít maďarskou hranici a vstoupit do Evropské unie, zjistí, že se nedostali do zaslíbené země. Čekají je další obtíže a budou muset sušit další slzy. Výzkumníci Amnesty International viděli život rodin v příhraničním táboře na vlastní oči.

15.6.2017

Turecko: Uvěznění šéfa Amnesty International je obrovská nespravedlivost

Amnesty požaduje okamžité propuštění obránce lidských práv.