Urgentní
akce

© Private

Uvězněné kazašské rodině hrozí mučení, podpořte je podpisem petice a e-mailem velvyslanci

Případ

Weilina Muhataiová a její dva synové, Muheyati Haliyoula a Parisati Haliyoula jsou od srpna 2020 nezvěstní. Nejspíš se nachází v převýchovném táboře, kde jim hrozí mučení.

Celá rodina skončila v převýchovném táboře již v roce 2018 poté, co manžel Weiliny upozornil na smrt jiného Kazacha, který v jednom z táborů zemřel. Weilina a její synové byli přibližně po roce propuštěni, její manžel byl ale v tajném procesu odsouzen k dvaceti letům vězení, kde později zemřel.

Část rodiny žijící v zahraničí se s nimi opakovaně pokoušela spojit, přes půl roku se jim ale nepodařilo nikoho z nich kontaktovat. Panují vážné obavy, že se všichni opět nachází v převýchovném táboře a hrozí jim mučení nebo jiné špatné zacházení.

NOVINKA: NAPIŠTE E-MAIL PŘÍMO ČÍNSKÉMU VELVYSLANCI

Tento případ můžete po podpisu petice nově podpořit také odesláním výzvy přímo čínskému velvyslanci v ČR Čang Ťien-minovi ze své e-mailové adresy. Po podpisu petice za propuštění kazašské rodiny se vám zobrazí možnost poslat e-mail. Připravili jsme pro vás vzorový text e-mailu v češtině i angličtině a e-mailovou adresu, na kterou zprávu odešlete přímo ze své e-mailové schránky. Pomozte nám tímto zvýšit tlak na čínské orgány a upozornit na zoufalou situaci menšin v Číně. Děkujeme.

Amnesty u příležitosti Dne Tibetu (10. března 2021) poukazuje na skutečnost, že v Číně dochází k závažnému porušování lidských práv. Situace Tibeťanů, Kazachů, Ujgurů a dalších etnických menšin je alarmující. Svévolná zadržení lidí (někdy celé rodiny) v převýchovných táborech a dalších zařízeních jsou ukázkou pokračujících represí, započatých po nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga k moci v roce 2013. Systém táborů masivně využívaný v provincii Sin-ťiang byl navíc rozšířen i do dalších částí Číny.

Jaký je život v převýchovném táboře popisuje ve videu Kairat Samarkan, jeden z bývalých vězňů.

Pozadí

Weilina Muhataiová pracovala ve státní sféře, nyní je v důchodu. Muheyati Haliyoula je podnikatel, Parisati Haliyola pracuje jako učitel hudby, nejstarší syn žije v současnosti v Kazachstánu.

Haliyoula Tuerxun, Weilina Muhataiová, Muheyati Haliyoula a Parisati Haliyoula byli v březnu 2018 umístěni do převýchovného tábora. Weilina a její dva synové byli propuštěni začátkem roku 2019 a od té doby byli pečlivě sledováni úřady.

Rodina Haliyoula Tuerxuna byla informována o tom, že byl během tajného soudního procesu odsouzen k dvaceti letům vězení, nicméně žádné podrobnosti o trestném činu, kterého se měl údajně dopustit, nebyly nikdy zveřejněny. V prosinci 2020 se rodina od důvěryhodného zdroje dozvěděla, že zemřel ve vazbě. Čínské úřady o jeho smrti nezveřejnily žádné další informace. Syn Haliyoula, který žije v Kazachstánu, se obává toho, že jeho otec zemřel na následky mučení či jiného špatného zacházení během svého zadržení, a to kvůli zprávám o mučení a špatném zacházení v detenčních zařízeních v Sin-ťiangu. Než byl v březnu 2018 zadržen, Haliyoula odhalil smrt etnického Kazacha v převýchovném táboře.

Sin-ťiang je jednou z etnicky nejrozmanitějších oblastí Číny. Více než polovina z dvaceti dvou milionů obyvatel regionu patří k převážně turkickým a muslimským etnickým skupinám včetně Ujgurů (přibližně 11,3 milionu), Kazachů (přibližně 1,6 milionu) a dalších obyvatel, jejichž jazyky, kultura a způsob života se výrazně odlišují od Chanů, kteří tvoří většinu obyvatel „vnitřní“ Číny.

V březnu 2017 ustanovila vláda Sin-ťiangu „nařízení o deextremizaci“, jež identifikuje a zakazuje širokou škálu chování označených jako „extremistická“, jako „šíření extremistických myšlenek“, hanobení nebo odmítání sledování veřejných rozhlasových a televizních programů, nošení burek, dlouhých vousů, odmítání národní politiky a vydávání, stahování, uschovávání a čtení článků, publikací nebo audiovizuálních materiálů s „extremistickým obsahem“. Nařízení také stanovilo „systém odpovědnosti“ vládních kádrů za „protiextremistické“ činnosti a stanovilo každoroční kontroly jejich výkonu.

Odhaduje se, že až milion Ujgurů, Kazachů a jiných převážně muslimských osob je v současné době zadržován v tzv. převýchovných táborech. Čínské orgány popíraly existenci takovýchto zařízení až do října 2018, poté je začaly označovat jako dobrovolná, bezplatná centra odborného vzdělávání. Tvrdí, že cílem tohoto odborného vzdělávání je poskytnout lidem technické a odborné vzdělání, aby si mohli najít práci a stát se „užitečnými“ občany.

Ovšem vysvětlení Číny odporuje zprávám bývalých vězňů o bití, nedostatku jídla a samovazbě. Čína odmítá výzvy mezinárodního společenství, včetně Amnesty, aby nezávislým pozorovatelům umožnila neomezený vstup do Sin-ťiangu.

Místo toho se Čína snaží kritiku umlčet tím, že zve na návštěvu oblasti delegace z různých zemí na pečlivě organizované a důkladně monitorované prohlídky.