Urgentní
akce

Teenagerům vráceným do Severní Koreje hrozí kruté tresty

Případ

Devět teenagerů bylo v Laosu v květnu 2013 zadrženo na útěku do Jižní Koreje. Jihokorejská vláda vyzývala čínské a laoské státní orgány, aby uprchlíky poslaly do Jižní Koreje, podle dostupných zpráv byli ale všichni 28. 5. navráceni přes Peking do severokorejského Pchjongjangu.

Kim Čong-un, který se chopil moci v prosinci 2011 po smrti svého otce, údajně zpřísnil pohraniční kontroly a pohrozil ještě tvrdšími tresty. Sedmi chlapcům, jejichž jména se do latinky přepisují jako Young Won (19), Moon Chul a Jung Gwang Young (18), Lee Gwang Hyuk, Park Gwang Hyuk a Yoo Gwang Hyuk (17), Ryu Chul Yong (16) a dvěma dívkám Jang Hae Ri (15) a Roh Ae Ji (14) nyní v Severní Koreji hrozí kruté tresty, mučení a jiné špatné zacházení, násilné zmizení, možná i trest smrti.

Amnesty International je přesvědčena, že Severokorejci mají právo získat status uprchlíků, protože mezinárodní právo zakazuje násilné navrácení do země, kde by hrozilo pronásledování, mučení a jiné špatné zacházení či smrt. Čína je narozdíl od Laosu členským státem Úmluvy OSN o právním postavení uprchlíků, Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v Pekingu však nemá svolení k přístupu do příhraničních oblastí, kde se většina Severokorejců prchajících ze své země zdržuje. Amnesty International požaduje po Severní Koreji zajištění bezpečí pro devět navrácených teenagerů. Přidejte se zasláním vašeho dopisu!

Článek publikován 4.8.2015

MLADÍ SEVERO-KOREJCI PRAVDĚPODOBNĚ POPRAVENI

Mockrát děkujeme za podporu případu.

Děkujeme za podporu petice.

Požadujeme

• aby státní orgány zajistily, že nikdo nebude zadržován nebo stíhán za opuštění Severní Koreje, a že devět navrácených uprchlíků nebude vystaveno mučení ani jinému špatnému zacházení, nuceným pracím, násilnému zmizení nebo trestu smrti
  • aby úřady sdělily, kde se těchto devět lidí nachází
  • aby představitelé KLDR v souladu s mezinárodními závazky zrušili nutnost mít pro cestování na území státu a do zahraničí povolení