Urgentní
akce

© US DoD

Devatenáct mužů z Guantánama mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení. Pomůžete?

Případ

Z třiceti šesti mužů zadržovaných na americké vojenské základně v zátoce Guantánamo na Kubě jich devatenáct mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení.

Věznice je v provozu již více než dvacet let a jejími dveřmi prošlo přes sedm set muslimských mužů a chlapců. Mnozí z nich byli mučeni, většina byla ve vězení držena bez jakéhokoliv obvinění nebo práva na spravedlivý soud.

Jedním z nich je Toffiq al-Bihani. Vězněn je od roku 2003, a za celou dobu nebyl obviněn ze spáchání trestného činu. Ve vězení byl opakovaně mučen a vystaven jinému špatnému zacházení. V roce 2010 obdržel povolení k propuštění, přesto je stále ve vězení. Vláda Spojených států amerických musí Toffiqa a ostatní prověřené muže přesunout, navrátit do zemí původu nebo propustit a zařízení okamžitě uzavřít.

Za vlády amerického prezidenta Josepha Bidena byli z vojenské věznice na americké námořní základně Guantánamo na Kubě přesunuti čtyři muži.

V červenci 2021 Bidenova administrativa převezla do Maroka 56letého marockého občana Abdula Latifa Násira. Násir byl v roce 2016 propuštěn na svobodu, ale na Guantánamu byl držen dalších pět let. Celkem strávil na základně devatenáct let, aniž by byl obviněn ze spáchání nějakého trestného činu.

V dubnu 2022 vláda Spojených států navrátila Sufjána Barhúmího do Alžírska. V březnu 2002 byl zadržen v Pákistánu a následně převezen na základnu Guantánamo. Nikdy nebyl postaven před soud. V srpnu 2016 mu bylo za Obamovy administrativy oznámeno, že má nárok na propuštění, k tomu ale nakonec nedošlo v důsledku politiky Trumpovy administrativy, která všechny transfery zcela pozastavila.

V březnu 2022 americká vláda repatriovala zadrženého Mohammeda al-Qahtaniho do Saúdské Arábie, kde se mu dostalo psychiatrické péče. al-Qahtani byl americkými úřady mučen natolik, že byl shledán nezpůsobilým k soudnímu procesu jako údajný dvacátý únosce letadel při útocích z 11. září 2001.

V červnu 2022 byl na základě rozhodnutí amerického federálního soudu propuštěn z Guantánama Asadulláh Harún Gul, afghánský vězeň, který v americkém vězení strávil téměř patnáct let.

Tyto přesuny jsou sice vítané, ale Bidenova administrativa musí mnohem rychleji vyřešit situaci zbývajících devatenácti mužů z Guantánama, kteří mají povolení k přesunu ze zařízení – a tyto muže propustit, repatriovat nebo jim zaručit právo na spravedlivý soudní proces.

Amnesty International vyzývá Bidenovu vládu, aby uzavřela věznici na Guantánamu. Všichni, kdo jsou tam stále zadržováni, musejí být buď propuštěni, navráceni do svých zemí, nebo pokud existuje dostatek přípustných důkazů podle mezinárodního práva pro stíhání mezinárodně uznatelných trestných činů, měly by tak úřady učinit prostřednictvím spravedlivého soudního řízení, před federálním soudem, bez uplatnění trestu smrti. Vězni zadržovaní na Guantánamu i jinde ve Spojených státech v souvislosti s útoky z 11. září 2001 byli svévolně zadrženi, mučeni a většina z nich nebyla nikdy formálně obviněna ze spáchání trestného činu.

Článek publikován 3.7.2023

Dobré zprávy z USA: Z Guantánama bylo propuštěno šest vězňů

K uzavření nechvalně proslulé věznice v Guantánamu v nedávně době vyzval i Speciální zpravodaj OSN. Od října 2022 bylo propuštěno šest vězňů, proti většině z nich nikdy nebylo vznešeno obvinění, a přesto ve vazbě strávili 20 let.