© Photos via Alli Jarrar/Amnesty International

Dobré zprávy z USA: Z Guantánama bylo propuštěno šest vězňů

  Článek

K uzavření nechvalně proslulé věznice v Guantánamu v nedávně době vyzval i Speciální zpravodaj OSN. Od října 2022 bylo propuštěno šest vězňů, proti většině z nich nikdy nebylo vznešeno obvinění, a přesto ve vazbě strávili 20 let.

Věznice v Guantánamu je v provozu už 21 let. Ve vazbě zde bylo drženo téměř 780 muslimských mužů, jen proti několika výjimkám bylo formálně vzneseno obvinění nebo s nimi byl veden spravedlivý soudní proces. Amnesty International vede kampaň za zrušení této nechvalně proslulé věznice. K výzvám za její uzavření se  připojila i OSN, jejíž Speciální zpravodaj o zařízení v červnu 2023 vydal speciální zprávu.

V uplynulém roce bylo osvobozeno šest mužů nespravedlivě vězněných v Guantánamu. 

Saifullah Paracha byl nejstarším vězněm v Guantánamu. V době jeho propuštění v říjnu 2022 mu bylo 75 let. Nikdy nebyl obviněn z trestného činu, ve věznici strávil téměř 20 let.

Majid Khan, bývalý kurýr pro al-Qaidu, který se později stal informátorem, byl držen ve vazbě 20 let a byl brutálně mučen CIA. U soudu přiznal vinu a dostal deset let vězení, trest vypršel v říjnu 2022 a v únoru 2023 Majid odcestoval do Belize, kde nyní žije. 

Bratři Abdul a Mohammed Rabbani byli zatčeni v Karáčí v Pákistánu v roce 2002. Byli převezeni do USA a v Guantánamu strávili 21 let, ačkoliv nikdy nebyli obviněni z trestného činu. Tvrdí, že byli mučeni CIA. Do Pákistánu se vrátili v únoru 2023.

Ghassan Al Sharbi ze Saúdské Arábie strávil v Guantánamu 21 let. Bylo proti němu vzneseno několik obvinění, ale všechna byla stažena v roce 2008. Do své vlasti se vrátil v březnu 2023. 

Said Bakush nikdy nebyl obviněn natož souzen ve spravedlivém soudním řízení, přesto v Guantánamu strávil téměř 21 let. V dubnu 2023 mu bylo umožněno vrátit se do rodného Alžírska. 

Ve vazbě nadále zůstává 30 mužů, šestnácti bylo schváleno propuštění a domlouvá se jejich návrat do vlasti nebo vycestování do třetí země. Propuštění vězňů je považováno za krok k uzavření věznice.

Bývalému vězni Mansoorovi Adayfimu, propuštěnému do Srbska v roce 2016, bylo nedávno poprvé umožněno odcestovat do zahraničí. V Norsku mluvil na panelu a poděkoval Amnesty: „Rád bych poděkoval Amnesty International jménem bývalých vězňů z Guantánama a za všechnu práci, kterou vykonali, protože Amnesty je jednou z nejdůležitějších organizací, která bojuje proti mučení, útlaku a nespravedlnosti po celém světě. Poprvé jsem o Amnesty International slyšel v Guantánamu, právníci nám přinesli zprávy a dopisy. Když víte, že je tu pro vás někdo, kdo za vás bojuje a volá po vašem propuštění, pomůže vám to cítit se jako člověk. Dává vám to naději.“

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 


Aktuální petice

  Spojené státy

Devatenáct mužů z Guantánama mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení. Pomůžete?

Z třiceti šesti mužů zadržovaných na americké vojenské základně v zátoce Guantánamo na Kubě jich devatenáct mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 870 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...