Debata: Sport a lidská práva

Článek

publikován 1.12.2015

V úterý 1. prosince 2015 od 16:30 v místnosti č. 243 Právnické fakulty UK

proběhne již druhý ročník debaty o vztahu sportu a lidských práv. Těšit se můžete na přední experty z oblasti sportovního práva i zástupce neziskového sektoru.

Umísťování sportovních akcí do zemí, které lidským právům zrovna nefandí – to je věčné téma. Co si myslíte o přidělení Olympijských her v roce 2022 Číně? Nevyhasíná pozitivní odkaz Evropských her konaných letos v Ázerbájdžánu tím, že země před jejich konáním přistoupila k systematickému potlačování občanské společnosti? Líbí se vám, že v Íránu ženy nesmějí chodit na fotbal či volejbal?

Sportovci v případě sporů stále častěji argumentují lidskými právy. Má však taková argumentace směrem ke sportovním asociacím, tedy nestátním subjektům, smysl? A pokud ano, jaký je její základ? Jaké jsou konkrétní případy, kdy sportovci tento postup před mezinárodními tribunály zvolili?

Na vrcholový sport se valí špína ze všech stran – korupční obvinění v Mezinárodní fotbalové asociaci FIFA, podezření ze systematického dopingu v Rusku či narůstající počet sportovních výsledků, který si objednali sázkařské gangy. Lze dnes vůbec mluvit o sportu i v dobrém? Jak lze jeho prostřednictvím pozitivně ovlivňovat lidské životy?

Nejen na tyto, ale i mnohé další otázky budeme hledat odpověď 1. prosince na Právnické fakultě UK.

Přidejte se na Facebooku.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR