Malawi: Zabití muže s albinismem podtrhuje neschopnost policie a justice

  Článek

Diskriminace   Malawi publikován 23.1.2017

10. ledna 2017 byl v Malawi ve vesnici Mlonda zavražděn Madalitso Pensulo, devatenáctiletý muž trpící albinismem. Deprose Muchena, regionální ředitel Amnesty International pro jižní Afriku, reagoval slovy:

„Malawijské úřady musí okamžitě a důkladně vyšetřit hrůznou vraždu Madalitsa Pensuly. Musí bezodkladně podniknout kroky k řešení špatného zajištění bezpečnosti a k řešení selhání v systému trestní justice, které vedly k vytvoření prostředí beztrestnosti za zločiny proti lidem s albinismem.

 

Policie a další úřady by měly zvýšit své úsilí a okamžitě přivést podezřelého pachatele, který je v komunitě vesnice Mlonda známý, před kompetentní soud a spravedlivý proces. Musí být vyslána zpráva, že útoky na lidi s albinismem nebudou tolerovány.

 

Lidé s albinismem žijí ve strachu uvnitř svých vlastních komunit. Tato poslední vražda upozorňuje na urgentní potřebu toho, aby malawijské orgány zajistily efektivní trestní a justiční systém, který přivede podezřelé pachatele minulých zločinů před spravedlnost. Musí zajistit koordinovanou bezpečnostní strategii, která ochrání všechny obyvatele s albinismem v Malawi a ukončí jejich únosy a vraždění.“

Aktuální petice

  Malawi

Lidé s albinismem v ohrožení

Annie je desetiletá holčička. Až vyroste, chce se stát sestřičkou. Je úplně stejná, jako ostatní děti v Malawi – až na to, že žije ve strachu z lidí, kteří jí chtějí ublížit. V Malawi totiž žijí tisíce lidí s albinismem v permanentním strachu z únosu či zabití. Části jejich těl jsou pak prodávány a využívány k rituálním účelům. Rituální zabíjení lidí s albinismem je spojené s pověrami a mýty, které tvrdí, že těla lidí s albinismem mají magickou moc, včetně přítomnosti zlata v kostech. I proto jsou části jejich těl používány k výrobě různých lektvarů. Celkově pak takové pověry vedou k sociálnímu vyloučení a marginalizaci a ve výsledku k diskriminaci a stigmatizaci nevinných lidí. Albinismus je vzácné, nenakažlivé genetické onemocnění, se kterým se člověk narodí. Je charakteristické absencí pigmentu v očích, v pokožce a ve vlasech. V téměř všech případech albinismu musí být oba rodiče nositelé genu, aby ho předali dále, i když sami albinismus nemají.

 

Aktuální počet podpisů: 4375 Náš cíl: 7000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...