© REUTERS/Jonathan Ernst

Trumpovo odmítání volebních výsledků podněcuje a eskaluje násilí

  Článek

  Spojené státy publikován 7.1.2021

Vyjádření hnutí Amnesty k útoku na Kongres ve Washingtonu.

Ve svých projevech, zvukových záznamech i tweetech prezident Donald Trump nadále odmítal výsledky amerických voleb a podněcoval své příznivce - což přispělo k útoku na americký Kapitol a narušení jeho činnosti. V reakci na to prozatímní výkonný ředitel Amnesty USA Bob Goodfellow vydal níže uvedené prohlášení: "Prezidentovo objetí bílých rasistických skupin a extremistů dále rozdmýchalo chaos a násilí, kterého jsme dnes byli svědky. Všichni představitelé USA musí respektovat, chránit a dodržovat lidská práva, včetně boje proti násilí, zastrašování a rasismu."

"Odmítnutí prezidenta Trumpa usnadnit mírové předání moci ve Spojených státech vážně ohrozilo lidská práva, veřejnou bezpečnost a právní stát."

Bob Goodfellow, prozatímní výkonný ředitel Amnesty USA 

„Amnesty pracuje pro svět, kde všichni - kdo jsou u moci - respektují zákony, plní své závazky v oblasti lidských práv a jsou odpovědní, pokud tak neučiní. Po celém světě jsme byli svědky hrozných důsledků jednání vládních úředníků a politiků, kteří šíří nepravdivé informace a podněcují rasistické nebo politické násilí, aby zůstali u moci. Svět se dívá, stejně jako našich více než 10 milionů příznivců a členů," uvedl Goodfellow.

"Toto je okamžik zúčtování pro USA. Prezident Trump opakovaně podporoval i podněcoval násilí a nepořádek ze strany svých příznivců. Nejedná se o jednání vůdce, ale o podněcovatele. Všichni veřejní činitelé musí slova prezidenta odsoudit," dopnil.

Amnesty USA monitoruje situaci a je hluboce znepokojena tím, co se v zemi děje. Organizace vyzývá prezidenta, aby situaci deeskaloval a nestupňoval atmosféru strachu, nejistoty a nepokojů. Organizace pro lidská práva rovněž vyzývá prezidenta a jeho administrativu, aby zajistili, že budou šířit spolehlivé a důvěryhodné informace, čelit falešným a zavádějícím informacím a dělat vše, co je v jejich silách, aby předcházeli útokům i zastrašování a odsuzovali je.

Aktuální petice

  Spojené státy

Devatenáct mužů z Guantánama mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení. Pomůžete?

Z třiceti šesti mužů zadržovaných na americké vojenské základně v zátoce Guantánamo na Kubě jich devatenáct mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 870 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...