Foto: Profimedia.cz

Skvělá zpráva – obránkyně práv žen na svobodě!

Článek

publikován 16.2.2021

Ludžajn Hazlúlová, prominentní obránkyně práv žen ze Saúdské Arábie byla po téměř třech letech propuštěna z vězení.

Hazlúlová se zasazovala například za právo žen v Saúdské Arábii řídit auto a za zrušení systému mužského opatrovnictví – ten v praxi znamená, že bez svolení muže (nejčastěji otce nebo manžela) nesmějí Saúdky cestovat, vdát se, studovat nebo pracovat.
Hazlúlová byla spolu s dalšími aktivistkami zatčena v roce 2018 – krátce předtím, než bylo ženám oficiálně povoleno řídit auta. Ve vazbě byla vystavena mučení, včetně elektrických šoků, waterboardingu a sexuálních útoků a nesměla se setkat s rodinou. Několikrát držela protestní hladovku.
Amnesty vyzvala úřady k prošetření mučení a dalšího špatného zacházení Hazlúlové a potrestání osob zodpovědných za její mučení a požaduje také zrušení zákazu cestování. Ludžajn byla původně odsouzena k šestiletému trestu. Skoro polovinu trestu soud nakonec změnil na podmínku, stále ale nemůže cestovat. Hazlúlová je jednou z nominovaných na Cenu Václava Havla za lidská práva pro rok 2020.

Propuštění politických vězňů a dalších nespravedlivě vězněných by se v mnoha případech nemohlo povést nebýt hnutí Amnesty a všech našich dárců i dobrovolníků. Chcete pomoci bránit svobodu a lidská práva? Darujte dobro ještě dnes, prosím. Děkujeme za pomoc.

Aktuální petice

Írán

Její sourozence tajně popravili, ona je už dvanáct let ve vězení. Pomůžete?

Íránka Maryam Akbari Monfaredová je již téměř dvanáct let nespravedlivě vězněna pouze kvůli svému kontaktu s příbuznými v zahraničí, již jsou členy exilové opoziční organizace Lidoví mudžahedínové. Dne 10. března 2021 byla převezena z věznice Evin v Teheránu do věznice v provincii Semnan, vzdálené přes 200 km od její rodiny, což je v rozporu jak s mezinárodním, tak íránským právem. Od června 2021 ji ve vězení nesmí rodina navštěvovat.

Aktuální počet podpisů: 2885 Náš cíl: 3000

Podepíšu