Skvělá zpráva – obránkyně práv žen na svobodě!

Článek

publikován 16.2.2021

Ludžajn Hazlúlová, prominentní obránkyně práv žen ze Saúdské Arábie byla po téměř třech letech propuštěna z vězení.

Hazlúlová se zasazovala například za právo žen v Saúdské Arábii řídit auto a za zrušení systému mužského opatrovnictví – ten v praxi znamená, že bez svolení muže (nejčastěji otce nebo manžela) nesmějí Saúdky cestovat, vdát se, studovat nebo pracovat.
Hazlúlová byla spolu s dalšími aktivistkami zatčena v roce 2018 – krátce předtím, než bylo ženám oficiálně povoleno řídit auta. Ve vazbě byla vystavena mučení, včetně elektrických šoků, waterboardingu a sexuálních útoků a nesměla se setkat s rodinou. Několikrát držela protestní hladovku.
Amnesty vyzvala úřady k prošetření mučení a dalšího špatného zacházení Hazlúlové a potrestání osob zodpovědných za její mučení a požaduje také zrušení zákazu cestování. Ludžajn byla původně odsouzena k šestiletému trestu. Skoro polovinu trestu soud nakonec změnil na podmínku, stále ale nemůže cestovat. Hazlúlová je jednou z nominovaných na Cenu Václava Havla za lidská práva pro rok 2020.

Propuštění politických vězňů a dalších nespravedlivě vězněných by se v mnoha případech nemohlo povést nebýt hnutí Amnesty a všech našich dárců i dobrovolníků. Chcete pomoci bránit svobodu a lidská práva? Darujte dobro ještě dnes, prosím. Děkujeme za pomoc.