Foto: Profimedia.cz

Skvělá zpráva – obránkyně práv žen na svobodě!

  Článek

publikován 16.2.2021

Ludžajn Hazlúlová, prominentní obránkyně práv žen ze Saúdské Arábie byla po téměř třech letech propuštěna z vězení.

Hazlúlová se zasazovala například za právo žen v Saúdské Arábii řídit auto a za zrušení systému mužského opatrovnictví – ten v praxi znamená, že bez svolení muže (nejčastěji otce nebo manžela) nesmějí Saúdky cestovat, vdát se, studovat nebo pracovat. 
Hazlúlová byla spolu s dalšími aktivistkami zatčena v roce 2018 – krátce předtím, než bylo ženám oficiálně povoleno řídit auta. Ve vazbě byla vystavena mučení, včetně elektrických šoků, waterboardingu a sexuálních útoků a nesměla se setkat s rodinou. Několikrát držela protestní hladovku. 
Amnesty vyzvala úřady k prošetření mučení a dalšího špatného zacházení Hazlúlové a potrestání osob zodpovědných za její mučení a požaduje také zrušení zákazu cestování. Ludžajn byla původně odsouzena k šestiletému trestu. Skoro polovinu trestu soud nakonec změnil na podmínku, stále ale nemůže cestovat. Hazlúlová je jednou z nominovaných na Cenu Václava Havla za lidská práva pro rok 2020.

Propuštění politických vězňů a dalších nespravedlivě vězněných by se v mnoha případech nemohlo povést nebýt hnutí Amnesty a všech našich dárců i dobrovolníků. Chcete pomoci bránit svobodu a lidská práva? Darujte dobro ještě dnes, prosím. Děkujeme za pomoc.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...