© REUTERS/Denis Balibouse

Vyšetřovala vraždy Chášukdžího i Solejmáního. Amnesty má novou šéfku

  Článek

Pozitivní lidskoprávní novinky publikován 29.3.2021

Novou generální tajemnicí Amnesty International byla 29. března 2021 jmenována mezinárodní odbornice na lidská práva Agnès Callamard.

Agnès Callamard se připojuje k největší nevládní lidskoprávní organizaci na světě po svém působení v OSN, kde byla zvláštní zpravodajkou pro mimosoudní, hromadné nebo svévolné popravy. V této roli vedla průkopnická vyšetřování, včetně vraždy saúdského novináře Džamála Chášukdžího. Jako generální tajemnice bude Agnès Callamard výkonnou ředitelkou mezinárodního sekretariátu Amnesty a hlavní mluvčí globálního hnutí Amnesty, které má přibližně 10 milionů příznivců, a pobočky ve více než 70 zemích. 

"V době, kdy lidským právům na celém světě hrozí bezprecedentní porušování, povede a posílí Agnès Callamard celé hnutí Amnesty, aby těmto výzvám čelilo," řekla Sarah Beamish, předsedkyně Mezinárodní rady, při oznámení jmenování. 

"Kombinace její intelektuální bystrosti, hlubokých globálních zkušeností s lidskými právy a jejího odvážného hlasu ji činí vysoce kvalifikovanou pro pomoc našemu hnutí. Jsme potěšeni, že tuto výzvu přijala.“

Sarah Beamish, předsedkyně Mezinárodní rady 

 

Generální tajemnici jmenuje Mezinárodní rada Amnesty na počáteční čtyřleté funkční období. Její jmenování následovalo po rozsáhlém globálním hledání nového lídra či lídryně. Callamard vystřídá úřadující generální tajemnici Julii Verhaar. "Je mi ctí nastoupit do funkce generální tajemnice a pracovat po boku příznivců Amnesty po celém světě, abychom společně bránili a požadovali respektování veškerých lidských práv pro všechny," uvedla Callamard.

"Tam, kde se vlády a korporace snaží umlčet ty, kteří vystupují proti jejich zneužívání, malovat pravdu a podkopávat či odmítat normy v oblasti lidských práv, jsou důkladné vyšetřování a nekompromisní kampaně Amnesty životně důležitější než kdy jindy." 

Agnès Callamard, nová generální tajemnice Amnesty International

 

Agnès Callamard, původem z Francie, si vybudovala vysoce uznávané mezinárodní renomé. Svou kariéru budovala v oblasti lidských práv a humanitární pomoci. Pracovala napříč nevládními organizacemi, akademickou obcí a OSN. Vedle své role nezávislé odbornice na lidská práva OSN zastávala také roli ředitelky projektu Globální svoboda projevu na Kolumbijské univerzitě. Dříve působila jako výkonná ředitelka organizace Freedom of Expression ARTICLE 19 a byla zakladatelkou a výkonnou ředitelkou HAP International (Humanitarian Accountability Partnership).

Agnès Callamard v Amnesty International pracovala již v letech 1995 - 2001, mimo jiné jako vedoucí kanceláře tehdejšího generálního tajemníka Pierra Saného. Vedla vyšetřování porušování lidských práv ve více než 30 zemích a rozsáhle publikovala o lidských právech a metodice vyšetřování jejich porušování.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2257 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...