© Iwacu

Skvělá zpráva: uvěznění novináři jsou na svobodě!

Článek

publikován 31.5.2021

Čtyři novinářky a novináři z Burundi strávili nespravedlivě ve vězení čtrnáct měsíců jenom proto, že informovali o nepokojích v provincii na severozápadě země. I díky tlaku Amnesty a dalších mezinárodních organizací jim nakonec prezident udělil milost a všichni jsou konečně volní.

Agnès Ndirubusa, Christine Kamikazi, Egide Harerimana a Térence Mpozen se vydali do provincie Bubanza ve snaze o zachycení střetů mezi bezpečnostními složkami a ozbrojenými skupinami na severozápadě země. Přestože o svém úmyslu předem informovali místní úřady, byli zatčeni a následně obviněni ze spoluúčasti na ohrožení vnitřní bezpečnosti státu. Během soudního řízení obžaloba nepředložila žádné důkazy, které by potvrdily kontakt novinářů s ozbrojenými skupinami. Následně všem byla udělena prezidentská milost.

Podle organizace Reportéři bez hranic byla v posledním roce práce novinářů ztížena ve 130 zemích světa.

Propuštění politických vězňů a dalších nespravedlivě vězněných by se v mnoha případech nemohlo povést nebýt hnutí Amnesty a všech dárců i dobrovolníků. Přidejte se k nám a společně zachraňme další nespravedlivě vězněné a pronásledované. Darujte dobro ještě dnes, prosím. Děkujeme za pomoc.