Photo: martinennalsaward.org

Yu Wensheng se stal držitelem ceny Martina Ennalse!

  Článek

publikován 1.3.2021

Čínský právník Yu Wensheng byl oceněn za obranu lidských práv. Obdržel ocenění Martina Ennalse pro rok 2021.

Wensheng prosazoval nutnost ústavní reformy a obhajoval další lidskoprávní aktivisty, kteří byli zatčeni. Jeho činnost rozzuřila čínskou vládu, která Wenshenga obvinila z pokusu o rozvrat státní moci a následně ho poslala do vězení.

 

Za prokázání mimořádné odvahy a závazku k dodržování principů právního státu byl Yu Wensheng 11. února 2021 odměněn cenou Martina Ennalse. Členové poroty se shodli, že být právníkem v oblasti lidských práv v autoritářském režimu, jako je Čína, vyžaduje nesmírnou odvahu, zejména v době, kdy čínské úřady stále systematičtěji vyvíjejí nátlak a snaží se umlčet aktivisty nebo jejich rodinné příslušníky.

 

Yu Wensheng byl jedním ze tří finalistů. Společně s ním byly nominovány Loujain al-Hathloul, bojující za práva žen v Saúdské Arábii, a Soltan Achilová, která poukazuje na porušování lidských práv v Turkmenistánu. Finalisty vybírá porota složená z předních mezinárodních nevládních organizací zabývajících se lidskými právy, včetně Amnesty International. Cena Martina Ennalse se uděluje každoročně a poskytuje ochranu a podporu pro obránce lidských práv, kteří jsou kvůli povaze své práce ohroženi.

 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2252 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...