© Amnesty International

Skvělá zpráva: Germain Rukuki bude brzy na svobodě!

  Článek

  Burundi publikován 29.6.2021

Burundský obránce lidských práv Germain Rukuki, který byl nespravedlivě odsouzen k 32letému trestu vězení, bude brzy propuštěn. Odvolací soud snížil jeho trest na pouhý jeden rok vězení.

Rukuki pracoval v neziskové organizaci a bojoval za lidská práva. V důsledku nespravedlivého a zmanipulovaného soudního řízení byl v dubnu 2018 odsouzen a uvězněn za „účast na povstaleckém hnutí,“ „ohrožení vnitřní bezpečnosti státu,“ „útok na autoritu státu“ a „vzpouru.“ O rok později rozsudek potvrdil i odvolací soud. V červnu 2020 však Nejvyšší soud zrušil předchozí rozhodnutí a nařídil opětovné projednání odvolání.

 

Dne 4. června 2021 odvolací soud v Ntahangwě odvolal většinu Rukukiho obvinění. Odvolání proti obvinění ze „vzpoury“ u soudu bohužel neobstálo. Se snížením trestu z původních 32 let na jeden rok ve vězení a pokutou ve výši 50 000 burundských franků, což činí zhruba 25 amerických dolarů, se očekává Rukukiho brzké propuštění.

 

V reakci na zprávu o mimořádném snížení trestu Germaina Rukukiho regionální ředitel Amnesty International pro východní a jižní Afriku, Deprose Muchena, uvedl:

 

„Je to skvělá zpráva nejen pro Germaina a jeho rodinu, ale také pro statisíce bojovníků za lidská práva po celém světě, kteří se v posledních čtyřech letech neúnavně zasazovali za jeho propuštění. Rozhodnutí odvolacího soudu snížit jeho trest z 32 let na jeden rok je krok správným směrem. Nicméně, Germain neměl být nikdy uvězněn a jeho odsouzení za „vzpouru“ musí být zrušeno.“

 

Aktuální petice

  Burundi

Novinářka z Burundi byla za kritiku vlády odsouzena k deseti letům vězení. Pomůžete?

Floriane Irangabiye je novinářka z Burundi dlouhodobě žijící ve Rwandě. V srpnu 2022 byla zatčena při návštěvě rodiny v Burundi a od té doby je ve vězení. V lednu 2023 byla kvůli pokojné kritice burundské vlády odsouzena k deseti letům vězení. Nespravedlivý postup burundských úřadů porušuje její právo na spravedlivý soudní proces a na svobodu projevu. Podpořte petici požadující její okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1538 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...