© Private

Dobrá zpráva: Frédéric Vuillaume zproštěn viny!

Článek

publikován 1.6.2021

Francouz Frédéric Vuillaume byl zproštěn viny z účasti na shromáždění s cílem narušit veřejný pořádek. Za účast na demonstraci hnutí Žlutých vest na protest proti omezování soukromí francouzských občanů mu hrozil rok vězení a pokuta.

Dlouholetý člen obchodní unie, Frédéric Vuillaume, se účastnil demonstrace hnutí Žlutých Vest v Dijonu v prosinci 2020. Demonstrace se týkala kontroverzního zákonu, který by v případě přijetí zavedl dohled nad obyvateli Francie, včetně umožnění použití dronů, což by vážně narušilo soukromí, svobodu projevu a poklidného shromáždění občanů. Frédérico opouštěl protest a ptal se policie na cestu, když ho zatkli a odvezli do vazby. Tam byl držen přibližně 44 hodin. Následně byl podle článku 431-4 trestního zákoníku obviněn z „atribuce“ – účasti na shromáždění, které by mohlo narušit veřejný pořádek. Za uplatnění svých práv na pokojné shromažďování a svobodu projevu, garantovaných většinou lidskoprávních smluv, mu hrozil až rok ve vězení a pokuta ve výši 15 000 euro.

Dne 20. května jsme obdrželi skvělou zprávu. Frédéric Vuillaume byl soudem zproštěn obvinění z „atribuce“. Soudce ho osvobodil krátce po skončení prvního jednání. Frédéric společně se svým právníkem poděkovali aktivistům za jejich práci a podporu v boji za spravedlnost.

Frédéric hnutí Amnesty vzkázal: „Děkuji všem, toto je vítězství práva na poklidný protest ve Francii. Je to velké vítězství i pro mě. Nesmaže to násilné zatknutí, ani hodiny strávené ve vazbě, ale aspoň jsem prozatím volný. Děkuji všem za jejich úsilí a e-maily, kterými jste naléhali na státního žalobce, aby stáhl obvinění, která proti mně byla vznesena a bojovali jste tak za obranu práv na protest a svobodu projevu. Moje propuštění je hlavně Vaše zásluha. Dnešek je vítězstvím, vskutku velkým vítězstvím. Děkuji Vám všem.“

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2239 Náš cíl: 3000

Podepíšu