© Private

Dobrá zpráva: Popi, Bongeka a jejich rodiny jsou o krok blíže spravedlnosti!

Článek

publikován 1.6.2021

Jihoafrická policie potvrdila, že vyšetřuje případ studentek zavražděných v roce 2017. Po čtyřech letech tak byl případ konečně postoupen vnitrostátní prokuratuře k trestnímu stíhání.

Mladé studentky Popi Qwabe a Bongeka Phungula se dne 12. května 2017 vydaly na večírek. Studentky si na odvoz zavolaly taxi a od té doby o nich nikdo neměl žádné informace. Po intenzivním pátrání po nemocnicích a policejních stanicích vyšla najevo pravda. Těla Popi a Bongeky ležela pohozená na okraji silnice. Obě byly zastřeleny a není vyloučeno, že byly znásilněny. V souvislosti s jejich případem policie zadržela dva muže, kteří však byli kvůli nedostatku důkazů propuštěni na svobodu. Soudní zprávy nebyly publikovány a rodiny obětí se domnívají, že policejní vyšetřování bylo v důsledku korupce nepřesné a zmanipulované. Od smrti studentek uplynuly čtyři roky, avšak pachatelé stále nebyli předvedeni před soud. Přesto, že v Jihoafrické republice je přibližně každé tři hodiny zabita jedna žena, systém spravedlnosti příliš často selhává.

V květnu letošního roku obdržela Amnesty novou zprávu o případu Popi a Bongeky. Jihoafrická policejní služba potvrdila, že vyšetřují vraždu studentek a případ byl postoupen vnitrostátní prokuratuře k soudnímu stíhání. Je to skvělý pokrok, který, doufejme, povede o krok blíže k dosažení spravedlnosti pro Popi, Bongeku a jejich rodiny.