© Private

Dobrá zpráva: Popi, Bongeka a jejich rodiny jsou o krok blíže spravedlnosti!

  Článek

publikován 1.6.2021

Jihoafrická policie potvrdila, že vyšetřuje případ studentek zavražděných v roce 2017. Po čtyřech letech tak byl případ konečně postoupen vnitrostátní prokuratuře k trestnímu stíhání.

Mladé studentky Popi Qwabe a Bongeka Phungula se dne 12. května 2017 vydaly na večírek. Studentky si na odvoz zavolaly taxi a od té doby o nich nikdo neměl žádné informace. Po intenzivním pátrání po nemocnicích a policejních stanicích vyšla najevo pravda. Těla Popi a Bongeky ležela pohozená na okraji silnice. Obě byly zastřeleny a není vyloučeno, že byly znásilněny. V souvislosti s jejich případem policie zadržela dva muže, kteří však byli kvůli nedostatku důkazů propuštěni na svobodu. Soudní zprávy nebyly publikovány a rodiny obětí se domnívají, že policejní vyšetřování bylo v důsledku korupce nepřesné a zmanipulované. Od smrti studentek uplynuly čtyři roky, avšak pachatelé stále nebyli předvedeni před soud. Přesto, že v Jihoafrické republice je přibližně každé tři hodiny zabita jedna žena, systém spravedlnosti příliš často selhává.

 

V květnu letošního roku obdržela Amnesty novou zprávu o případu Popi a Bongeky. Jihoafrická policejní služba potvrdila, že vyšetřují vraždu studentek a případ byl postoupen vnitrostátní prokuratuře k soudnímu stíhání. Je to skvělý pokrok, který, doufejme, povede o krok blíže k dosažení spravedlnosti pro Popi, Bongeku a jejich rodiny.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2235 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...