Sahara Reporters

Skvělá zpráva: pět nigerijských aktivistů je na svobodě!

  Článek

publikován 9.8.2021

Aktivisté byli svévolně zadrženi pouze proto, že na sobě měli trička s nápisem kritizujícím nigerijského prezidenta. Dne 3. srpna byli, po dvaceti devíti dnech strávených ve vazbě, všichni propuštěni na svobodu.

Dne 4. července 2021 se aktivisté Larry Emmanuel, Anene Victor Udoka, Samuel Gabriel, Henry Nwodo a Ben Mannase zúčastnili bohoslužby v Evangelizačním centru Dunamis  v nigerijském hlavním městě. Tam byli zatčeni a zbiti ochrankou kvůli tomu, že na sobě měli trička se sloganem kritizujícím současného prezidenta Buhariho. Trička měla znázorňovat protest proti prezidentovi a špatné vládě země. Dne 29. července byli obviněni z narušení veřejného pořádku a uvězněni. Aktivistům byl ve vazbě odepřen přístup k právníkům a rodinám. Téměř po měsíci stráveném ve vazbě byli všichni aktivisté propuštěni na kauci.

 

Právo na poklidný protest a vyjádření odlišného názoru je v Nigérii čím dál více kriminalizováno. Jedinci, kteří využívají své právo na svobodu projevu v Nigérii, riskují fyzické útoky, zadržení a vykonstruovaná obvinění. Zneužívání stávajících zákonů a rostoucí beztrestnost také naznačuje, že pachatelé těchto lidskoprávních porušení nejsou stíháni a oběti se ve většině případů nedočkají spravedlnosti.

 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2238 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...