Skvělá zpráva: obvinění proti nigerijskému novináři staženo!

Článek

publikován 14.9.2021

Nigerijský investigativní novinář byl obviněn z pomluvy poté, co zveřejnil videa zachycující jednoho z guvernérů při korupci. Ten teď požádal soud o stažení obvinění.

Jaafar Jaafar je investigativní žurnalista a šéfredaktor online deníku Daily Nigerian. V říjnu 2018 zveřejnil dvě videa zobrazující guvernéra Ganduje při přebírání úplatků. Úřady se nejprve pokusily Jaafara uplatit výměnou za stažení videí. Ten ale odmítl a guvernér Ganduje vznesl proti Jaafarovi obvinění za pomluvu.

“Praktikovat investigativní žurnalistiku v Nigérii je velmi obtížné. Navzdory zákonům nemůžete požádat o některé informace. Agentury vám bezprostředně odmítnou odpovídat, nebo neodpoví vůbec,” sdělil Jaafar. On ani ostatní nigerijští novináři v tom nejsou sami. Amnesty je podpořila, aby připomněla nigerijským úřadům, že žurnalisté mají právo pracovat svobodně a pro veřejné dobro.

I díky podpoře Amnesty vrchní soud v Kano rozhodl ve prospěch žádosti guvernéra Gandujeho o stažení obvinění vznesených proti Jaafarovi. V tomto zásadním rozsudku soud také nařídil Gandujemu, aby Jaafarovi zaplatil zhruba 1950 amerických dolarů jako kompenzaci výdajů spojených se soudním řízením.