Skvělá zpráva: obvinění proti nigerijskému novináři staženo!

Článek

publikován 14.9.2021

Nigerijský investigativní novinář byl obviněn z pomluvy poté, co zveřejnil videa zachycující jednoho z guvernérů při korupci. Ten teď požádal soud o stažení obvinění.

Jaafar Jaafar je investigativní žurnalista a šéfredaktor online deníku Daily Nigerian. V říjnu 2018 zveřejnil dvě videa zobrazující guvernéra Ganduje při přebírání úplatků. Úřady se nejprve pokusily Jaafara uplatit výměnou za stažení videí. Ten ale odmítl a guvernér Ganduje vznesl proti Jaafarovi obvinění za pomluvu.

“Praktikovat investigativní žurnalistiku v Nigérii je velmi obtížné. Navzdory zákonům nemůžete požádat o některé informace. Agentury vám bezprostředně odmítnou odpovídat, nebo neodpoví vůbec,” sdělil Jaafar. On ani ostatní nigerijští novináři v tom nejsou sami. Amnesty je podpořila, aby připomněla nigerijským úřadům, že žurnalisté mají právo pracovat svobodně a pro veřejné dobro.

I díky podpoře Amnesty vrchní soud v Kano rozhodl ve prospěch žádosti guvernéra Gandujeho o stažení obvinění vznesených proti Jaafarovi. V tomto zásadním rozsudku soud také nařídil Gandujemu, aby Jaafarovi zaplatil zhruba 1950 amerických dolarů jako kompenzaci výdajů spojených se soudním řízením.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu