Skvělá zpráva: obvinění proti nigerijskému novináři staženo!

Článek

publikován 14.9.2021

Nigerijský investigativní novinář byl obviněn z pomluvy poté, co zveřejnil videa zachycující jednoho z guvernérů při korupci. Ten teď požádal soud o stažení obvinění.

Jaafar Jaafar je investigativní žurnalista a šéfredaktor online deníku Daily Nigerian. V říjnu 2018 zveřejnil dvě videa zobrazující guvernéra Ganduje při přebírání úplatků. Úřady se nejprve pokusily Jaafara uplatit výměnou za stažení videí. Ten ale odmítl a guvernér Ganduje vznesl proti Jaafarovi obvinění za pomluvu.

“Praktikovat investigativní žurnalistiku v Nigérii je velmi obtížné. Navzdory zákonům nemůžete požádat o některé informace. Agentury vám bezprostředně odmítnou odpovídat, nebo neodpoví vůbec,” sdělil Jaafar. On ani ostatní nigerijští novináři v tom nejsou sami. Amnesty je podpořila, aby připomněla nigerijským úřadům, že žurnalisté mají právo pracovat svobodně a pro veřejné dobro.

I díky podpoře Amnesty vrchní soud v Kano rozhodl ve prospěch žádosti guvernéra Gandujeho o stažení obvinění vznesených proti Jaafarovi. V tomto zásadním rozsudku soud také nařídil Gandujemu, aby Jaafarovi zaplatil zhruba 1950 amerických dolarů jako kompenzaci výdajů spojených se soudním řízením.

Aktuální petice

Spojené státy

Žádáme milost pro amerického domorodého aktivistu Leonarda Peltiera

Americký domorodý aktivista Leonard Peltier byl v roce 1977 odsouzen ke dvěma doživotním trestům za údajnou vraždu dvou agentů FBI. Ve vězení už strávil 44 let, z toho několik let na samotce. Vždy trval na své nevině. Soudní proces provázela řada pochybení včetně zatajování důkazů nebo zastrašování svědků.

Aktuální počet podpisů: 3718 Náš cíl: 4500

Podepíšu