© Getty Images

Soudní dvůr EU: Maďarský protiimigrační zákon „Stop Soros“ je v rozporu se zákony EU

  Článek

V Maďarsku v roce 2018 zavedli zákonná opatření známá jako „Stop Soros“, která kriminalizují řadu legitimních aktivit vztahujících se k migraci a dávají možnost je trestat až rokem odnětí svobody. Soudní dvůr EU 16. listopadu 2021 rozhodl, že jsou tato vágně formulovaná maďarská opatření v rozporu se zákony EU.

Ve svém rozhodnutí Soudní dvůr Evropské unie došel k závěru, že Maďarsko porušuje obě směrnice EU týkající se postupů a přijímání žadatelů o azyl, a to konkrétně tím, že umožnilo, aby byly žádosti o azyl migrantů přijíždějících přes „bezpečné tranzitní země“ odmítnuty jako nepřípustné. Soudní dvůr také zjistil, že Maďarsko protiprávně kriminalizuje aktivity lidí, kteří se žadatelům o azyl snaží nějakým způsobem pomáhat. Mezi zakázané činnosti patří například: „monitorování hranic“, „příprava či distribuce informačních materiálů“ a „budování nebo provozování sítě podporující nelegální přistěhovalectví“.

„Rozhodnutí soudu vysílá jasnou a jednoznačnou zprávu, že zastrašovací kampaň Maďarska směřovaná proti všem, kdo se staví za práva uprchlíků a žadatelů o azyl, nesmí být a nebude tolerována.“ 

David Vig, ředitel Amnesty International Maďarsko

 

„Nyní je na maďarském parlamentu, aby se tímto rozhodnutím řídil a aby neprodleně zrušil tuto nedávno přijatou nedůstojnou legislativu. Od maďarské vlády také požadujeme příslib takového prostředí, ve kterém se nevládní organizace a aktivisté budou moct věnovat tomu, co je jádrem jejich činnosti, aniž by byli zastrašováni,“ dodává Vig.

Amnesty International zpochybňovala ústavnost daných maďarských opatření, Ústavní soud Maďarska ale stížnost zamítl, protože je za protiústavní nepovažoval.


Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3475 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...