Dobrá zpráva: nigerijský profesor zproštěn obžaloby!

Článek

Nigérie publikován 17.1.2022

Byl trestán za poklidný boj proti agresi tamních složek.

Profesor Maurice Fangnon se v prosinci 2021 dočkal očištění svého jména. Soud ho zprostil všech obvinění, která se na něj sesypala po aktivním požadování spravedlnosti pro více než 30 000 obětí agrese nigerijských složek. Profesor bojoval za tisíce lidí, kteří byli buď zavražděni, vyhoštěni ze svých domovů nebo jsou stále pohřešování po krvavých událostech z roku 2016.

Prof. Fangnon byl za své aktivní požadování spravedlivého vyrovnání s oběťmi vládní agrese dlouhé roky souzen. Nigerijský soudní systém je vyhlášený pro záměrné oddalování rozsudků v případech lidskoprávních aktivistů. Profesorův případ je toho exemplárním důkazem – samotný soud byl několikrát přesunut na jiné datum a od roku 2016 nebyl vydán rozsudek.

Profesorův boj tak naštěstí v tomto případě zůstal bez trestu odnětí svobody. Přestože byl prof. Fangnon pod drobnohledem nigerijských autorit a jeho svoboda visela na vlásku, nakonec v tomto případě vše dobře dopadlo.

I díky vám. Amnesty International funguje z drtivé většiny pouze z drobných pravidelných příspěvků dárců z řad občanů. Přidejte se k nám a zachraňme společně další nespravedlivě vězněné a pronásledované.

Darujte dobro ještě dnes. Děkujeme za pomoc.

Aktuální petice

Nigérie

Rozdávali plakáty kritizující prezidenta, teď jsou ve vězení. Pomůžete?

Larry Emmanuel (26) a Victor Anene Udoka (33) ze státu Kogi v Nigérii v dubnu 2021 pokojně protestovali proti korupci a porušování lidských práv v Nigérii a rozdávali plakáty kritizující prezidenta. Oba byli zbiti, zatčeni a převezeni do Nigerijského nápravného zařízení, kde jsou stále drženi bez možnosti setkat se s rodinou nebo právníky.

Aktuální počet podpisů: 2942 Náš cíl: 3000

Podepíšu