Mubarak Bala's public Facebook profile

Soudní příkaz k propuštění Mubaraka Baly, který nikdo nechce vykonat

  Článek

Ve vězení mu nejprve odepřeli přístup k právníkům a lékaři. Pak ale přišel zvrat v případu, když ho soud zbavil obvinění a propustil. Proč je tedy nigerijskými úřady stále vězněn?

Po zatčení Mubaraka Baly následovala jeho naprostá izolace od rodiny, právníků, a dokonce i lékařů, přestože trpí zvýšeným krevním tlakem. Jeho právníci se k němu několikrát pokusili získat přístup, avšak neúspěšně. Další žádost o povolení návštěvy Mubaraka podali 17. června 2020, tentokrát byla jejich žádost vyslyšena. Návštěva ve věznici se však uskutečnila až po šesti měsících – v prosinci 2020 –, tedy sedm měsíců po jeho zatčení. Tato návštěva byla prvním a zároveň posledním setkáním s jeho právníky. Dosud mu však nebyl umožněn přístup k rodině ani k lékaři.

Federální nejvyšší soud 20. prosince 2020 nařídil propuštění Mubaraka Baly a stáhl proti němu obvinění. Přesto ho po více než roce neustále zadržují nigerijské úřady. Jeho zadržování je v rozporu s jeho právem na svobodu projevu podle mezinárodního i vnitrostátního práva. Amnesty žádá jeho okamžité propuštění.

Aktuální petice

  Nigérie

Obvinili ho z rouhání, hrozí mu trest smrti. Pomůžete?

Mubarak Bala, významný nigerijský humanista, byl 28. dubna zatčen policisty ve svém domě v Kaduně na severozápadě Nigérie a obviněn z rouhání poté, co v pondělí 27. dubna napsal na Facebook příspěvek o své víře.

 

Aktuální počet podpisů: 3143 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...