© Steven Donziger

Amnesty a 100 dalších organizací vyzývá prezidenta Bidena: Omilostněte Stevena Donzingera

  Článek

K výzvě Amnesty adresované nejvyššímu představiteli USA se připojilo přes sto ekologických a lidskoprávních organizací.

Jsou to již více než dva roky, co byl Steven Donzinger, právník a obhájce lidských práv, svévolně zadržen v souvislosti se svou snahou dosáhnout spravedlnosti a pohnat k odpovědnosti společnost Chevron za úmyslné vypuštění více než 16 miliard litrů toxického ropného odpadu do amazonského deštného pralesa. Navzdory opakovaným výzvám obhájců lidských práv i vládních orgánů, aby byl Donzinger propuštěn, nepodniklo Ministerstvo spravedlnosti žádné kroky k nápravě. 

S výzvou apelující na prezidenta Bidena, aby využil svých pravomocí a udělil Stevenu Donzingerovi milost, a zajistil tak jeho okamžité propuštění, se k Amnesty International, Greenpeace, Amazon Watch, Global Witness, Rainforest Action Network, HEDA Resource Center, ReCommon a the Pachamama Alliance připojilo více než sto lidskoprávních a ekologických organizací. V dopise adresovaném prezidentu Bidenovi organizace uvádějí: „Po více než čtyřech měsících od vydání stanoviska Pracovní skupiny OSN, v němž shledala zadržování Stevena Donzigera za svévolné, nepodnikly americké soudní orgány žádné kroky směrem k nápravě a nevyslyšely výzvu Pracovní skupiny apelující na okamžité propuštění pana Donzigera.“ 


Od dubna 2021 vyzvalo jedenáct členů Sněmovny reprezentantů prezidenta Bidena a Ministerstvo spravedlnosti, aby zasáhli a zajistili jeho propuštění. Vyzvali i k vyšetření okolností jeho svévolného zadržování, včetně porušení zásady nestrannosti soudů, jež dohlížely na průběh jeho občanskoprávního i trestního řízení. Dva američtí senátoři v červenci 2021 zaslali dopis Správnímu úřadu amerických soudů, v němž se důrazně dotazovali na průběh soudního procesu, který je obecně vnímán jako neobjektivní a nespravedlivý a zájem budí i na mezinárodní úrovni. Na žádný z výše uvedených dopisů dosud nepřišla odpověď. V prohlášení z října 2021 prezident Biden slíbil, že Spojené státy "budou solidární s aktivisty, obránci lidských práv a pokojnými protestujícími, kteří v předních linií bojují proti tyranii a brání svobodu, a budou je nadále neúnavně podporovat." Po celou dobu se při tom vládní administrativa nepostavila na stranu statečných obránců lidských práv ve Spojených státech a nereagovala na požadavek Pracovní skupiny OSN, Kongresu ani mezinárodního společenství, apelující na osvobození Stevena Donzigera. 

"Steven Donziger je obránce lidských práv, který se statečně postavil proti jedné z nejmocnějších korporací na světě. V reakci na to musel roky snést obtěžování, zastrašování, pomlouvačné kampaně a více než dva roky svévolného zadržování."


Daniel Joloy, Amnesty International


Paul Paz y Miño z organizace Amazon Watch řekl: "Místo toho, aby Biden podpořil ekvádorské občany, kterým byla země otrávena miliardou litrů toxického odpadu, jež na jejich území úmyslně vyvezla společnost Chevron, zavřel oči před svévolným pronásledováním klíčového právníka, s jehož pomocí byl vynesen historický rozsudek proti Chevronu. Americká vláda by měla přimět společnost Chevron k tomu, aby navezený odpad odstranila, a podporovat snahy o pohnání ropné společnosti k odpovědnosti. Naopak vůbec nemělo dojít ke jmenování soukromého žalobce s vazbami na tuto ropnou společnost, který uvěznil právníka a obhájce lidských práv Stevena Donzigera. Tato parodie trvá již více než dva roky a Biden ignoruje členy parlamentu Evropské unie, členy Sněmovny reprezentantů a Senátu, a dokonce i Vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Více než 100 organizací nyní žádá, aby bylo zakročeno, a Bidenova nečinnost je i nadále temnou skvrnou na jeho tvrzení, že respektuje lidská práva. Ropné společnosti v USA nemohou stát za stíháním a vězněním lidí, to musí okamžitě skončit."


"Společně s více než 100 národními a mezinárodními lidskoprávními i ekologickými organizacemi žádáme prezidenta Bidena, aby omilostnil lidskoprávního právníka Stevena Donzigera, který je i po 952 dnech v domácím vězení," uvedla Annie Leonardová, spoluvýkonná ředitelka Greenpeace USA. "Právní útok Chevronu na Donzigera není prvním ani posledním případem tohoto druhu. Právě teď je právo na nesouhlas potlačováno jak naší vládou, tak korporacemi. Ačkoli se závažnost Donzigerova osudu může zdát bezprecedentní, je příznačná pro širší trend umlčování aktivistů, z nichž mnozí bojují za řešení zoufale potřebná v boji proti globální klimatické krizi, kterou nadnárodní ropné společnosti zhoršují. Donzigerův osud by mohl mít trvalé následky pro aktivisty v oblasti životního prostředí a nevládní organizace, kterým je již nyní vyhrožováno a cítí stále větší tlak," doplnila.

"Prezident Biden nyní musí vyslyšet výzvy více než stovky lidskoprávních a ekologických organizací, aby Stevena Donzigera omilostnil a zajistil jeho okamžité a bezpodmínečné propuštění. Pokud jeho utrpení nezastavíme, vyšleme tím mrazivý signál, že korporace na celém světě mohou i nadále bez následků útočit na obránce lidských práv."

Daniel Joloy, Amnesty International


Simon Taylor, spoluzakladatel a ředitel organizace Global Witness, uvedl: "Za posledních 25 let jsem mnoho času strávil usilováním o dohnání fosilního průmyslu k odpovědnosti za hrubé porušování lidských práv a za další zločiny. Mezi soudními orgány, se kterými jsme během této doby spolupracovali, stojí jako maják v tomto boji proti zločinnosti jižní okres New York. Je šokující, že právě v době, kdy Biden tento boj připravuje, se newyorské soudní orgány naopak zdají být odhodlány zničit svou pověst, a to díky své zjevné spoluúčasti na bezprecedentním stíhání a soudním pronásledování Stevena Donzigera. Tyto činy bych podle svých zkušeností očekával spíše od jedné z "banánových republik", kde se takové postupy dějí. Jsou to hanebné činy. Pokud Biden bere řešení klimatické krize vážně, nemůže dovolit, aby fosilní průmysl využil americký soudní systém jako zbraň k pronásledování svých odpůrců – Biden musí jednat hned a Stevena Donzigera propustit."

Aktuální petice

  Spojené státy

Devatenáct mužů z Guantánama mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení. Pomůžete?

Z třiceti šesti mužů zadržovaných na americké vojenské základně v zátoce Guantánamo na Kubě jich devatenáct mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 870 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...