© Amnesty International/Joanna Demarco

Čekání na spravedlnost aneb tři roky "Trojky z El Hiblu"

  Článek

  Malta publikován 6.4.2022

Jsou to již tři roky, co byli Amara, Kader a Abdalláh zatčeni a zadrženi na Maltě kvůli pomoci při záchraně životů. Jejich příběh se rozšířil a svět jim začal říkat "Trojka z El Hiblu". Trojici stále hrozí několikaletý trest vězení a jejich působení na Maltě se nese v extrémní nejistotě. Sílu a motivaci bojovat dál jim dodávají i povzbuzující dopisy z Maratonu psaní dopisů.

"Jsme mezi životem a smrtí. Hrají si s našimi životy. Nemáme žádnou moc. Býval jsem šťastný člověk. Teď cítím, jak jsem sevřený. Snažím se být silný, ale užírá mě to – jen pracuji a spím. Necítím se svobodný." popisuje jejich situaci Amara, který mluví plynně anglicky a doufá, že se jednoho dne stane překladatelem. Všichni tři tráví většinu času v práci a ve volném čase hrají fotbal nebo se zlepšují v angličtině.

Nedávno proběhlo další slyšení před soudem ve Vallettě, které ale jako mnohé předchozí nepřineslo uklidňující rozhodnutí. Ve slyšení byl však předvolán svědek –jeden z migrantů na palubě El Hiblu. Jeho svědectví o skutečnostech, které se odehrály na moři, se přesně shoduje s výpověďmi, jež výzkumníkům Amnesty popsala trojice zadržených mladíků. Není jasné, proč trvalo dva roky, než byli svědci z lodi předvoláni, za tu dobu totiž mnoho z nich Maltu opustilo. 

Po tomto slyšení byly Trojce z El Hiblu předány tisíce dopisů z celého světa, napsané během Maratonu psaní dopisů. Jsou to dopisy plné podpory. "Dávají nám naději a sílu." komentuje Kader.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2259 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...