ⓒ Andy Worthington

Dobrá zpráva: Po 20 letech v Guantánamu se Sufyian Barhoumi konečně shledal se svou rodinou.

  Článek

Sufyian Barhoumi byl v Guantánamu držen téměř 20 let. Stejně jako mnoha dalším lidem v této světoznámé věznici, ani jemu nebyl dopřán spravedlivý soudní proces.

Domů do Alžírska byl repatriován v dubnu tohoto roku a po mnoha letech se tak konečně vrátil ke své rodině. Ta vystoupila v letos v lednu na virtuálním shromáždění spolupořádaném Amnesty, jehož cílem bylo vyzvat k uzavření Guantánama po 20 letech jeho fungování. Ve videu rodina apelovala na prezidenta Bidena za Barhoumiho propuštění.

„Prezident Biden musí dodržet svůj závazek uzavřít Guantánamo jednou provždy. Čím déle bude vězení v provozu, tím déle bude nadále podkopávat důvěryhodnost USA v oblasti lidských práv," uvedla Daphne Eviatar z americké Amnesty.


Amnesty po uzavření Guantánama volá už mnoho let. V tomto vězení údajně zemřelo zatím 9 vězňů a kolem 40 lidí je zde stále drženo. Žádnému z nich se nedostalo spravedlivého soudu.

Věznice Guantánamo byla založena po teroristických útocích 11. září 2001. Dosud v ní bylo zadrženo téměř 800 muslimských mužů nebo chlapců, kteří byli zajati Spojenými státy v rámci tzv. války proti teroru.

Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

Aktuální petice

  Spojené státy

Devatenáct mužů z Guantánama mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení. Pomůžete?

Z třiceti šesti mužů zadržovaných na americké vojenské základně v zátoce Guantánamo na Kubě jich devatenáct mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 870 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...