© Amnesty International

Dobrá zpráva - V případu Berty Cáceresové padl další trest

Článek

Soud pro vynášení trestů s celostátní územní působností v trestních věcech v Tegucigalpě odsoudil Davida Castillu, bývalého manažera společnosti Desarrollos Energéticos (DESA) a muže odpovědného za projekt vodní elektrárny Agua Zarca, k 22 letům a 6 měsícům vězení.

V červenci 2021 byl obviněn jako spolupachatel vraždy obránkyně lidských práv Berty Cáceresové z roku 2016. Rodina Berty Cáceresové a organizace COPINH nadále požadují, aby honduraské úřady pohnaly k odpovědnosti všechny, kdo se na zločinu podíleli.

V březnu 2016 března byla ve svém domě ve městě La Esperanza zastřelena Berta Cáceresová, vedoucí a spoluzakladatelka organizace COPINH. V její činnosti pokračuje její dcera Berta Zúniga, které rovněž čelí zastrašování a výhrůžkám.

Organizace COPINH bojuje za práva původních obyvatel kmene Lenca již přes dvacet let. Členům organizace kvůli jejich práci dlouhodobě vyhrožují a čelí obtěžování.

Aktuální petice

Honduras

Členové Výboru příbuzných zadržených a zmizelých v Hondurasu jsou v ohrožení života!

Výbor příbuzných zadržených a zmizelých v Hondurasu (COFADEH) je velmi důležitou lidskoprávní organizací v zemi. Jeho členům bylo kvůli aktivitám opakovaně vyhrožováno, jsou sledováni a bezdůvodně napadáni. Amnesty International je přesvědčena, že k útokům a zastrašování dochází právě kvůli lidskoprávním aktivitám členů výboru.

Aktuální počet podpisů: 671 Náš cíl: 2000

Podepíšu