© LAWILINK/Amnesty International

Dobrá zpráva: Násilná smrt muže s albinismem konečně vyšetřena, viníci potrestáni

  Článek

V Malawi bylo v souvislosti s vraždou mladíka s albinismem odsouzeno dvanáct lidí

"Tyto rozsudky představují vítězství spravedlnosti, lidských práv a právního státu. Skutečnost, že se na tomto otřesném zločinu podílelo dvanáct lidí, včetně MacDonaldova biologického bratra, ukazuje, jak hluboké diskriminaci čelí lidé s albinismem v Malawi,“ uvedl Deprose Muchena, regionální ředitel Amnesty pro východní a jižní Afriku.

 

"Příliš mnoho nevinných lidí s albinismem přišlo o život za neskutečně krutých okolností, přičemž mnozí z těch, kteří jsou podezřelí z odpovědnosti ze jejich smrt, jsou stále na svobodě. Je potřeba posílit systém trestního soudnictví, aby tyto případy byly důkladně, nezávisle, transparentně a účinně vyšetřeny a pachatelé byli konečně pohnáni k odpovědnosti. Úřady musí obětem a jejich rodinám zajistit přístup ke spravedlnosti a účinným opravným prostředkům," dodal Muchena.

 

MacDonald Masambuka, 22letý muž z vesnice Nakawa v okrese Machinga na jihu Malawi, zmizel 9. března 2018. Odešel z domova společně se svým kamarádem, protože si chtěl koupit novou rohož. Domů už se ale nikdy nevrátil. Jeho tělo bylo 1. dubna nalezeno pohřbené v mělkém hrobě.

 

Z dvanácti odsouzených mužů bylo pět shledáno odpovědnými za vraždu, zatímco sedm bylo odsouzeno za trestné činy související s vraždou, včetně podílu na obchodování s částmi jeho těla a dalších trestných činů.


Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

Aktuální petice

  Malawi

Lidé s albinismem v ohrožení

Annie je desetiletá holčička. Až vyroste, chce se stát sestřičkou. Je úplně stejná, jako ostatní děti v Malawi – až na to, že žije ve strachu z lidí, kteří jí chtějí ublížit. V Malawi totiž žijí tisíce lidí s albinismem v permanentním strachu z únosu či zabití. Části jejich těl jsou pak prodávány a využívány k rituálním účelům. Rituální zabíjení lidí s albinismem je spojené s pověrami a mýty, které tvrdí, že těla lidí s albinismem mají magickou moc, včetně přítomnosti zlata v kostech. I proto jsou části jejich těl používány k výrobě různých lektvarů. Celkově pak takové pověry vedou k sociálnímu vyloučení a marginalizaci a ve výsledku k diskriminaci a stigmatizaci nevinných lidí. Albinismus je vzácné, nenakažlivé genetické onemocnění, se kterým se člověk narodí. Je charakteristické absencí pigmentu v očích, v pokožce a ve vlasech. V téměř všech případech albinismu musí být oba rodiče nositelé genu, aby ho předali dále, i když sami albinismus nemají.

 

Aktuální počet podpisů: 4375 Náš cíl: 7000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...