© CPJ

Dobrá zpráva: Nigerijský novinář zproštěn obvinění, za která mu hrozilo doživotí nebo trest smrti!

  Článek

Dne 22. března 2022 zprostil federální soud nigerijského novináře Agbu Jalinga všech obvinění a nemusí se tak vracet do vězení, kde nespravedlivě strávil téměř půl roku.

Dne 22. srpna 2019 policejní úředníci zatkli novináře Agbu Jalinga za jeho novinářskou práci a příspěvky na sociálních sítích o guvernérovi státu Cross River Benedictu Ayadenovi, jenž se spolupodílel na odklonění finančních prostředků určených pro státní banku.

 

Agba byl obviněn ze spiknutí, terorismu, vlastizrady a pokusu o svržení vlády. V případě odsouzení mu hrozil doživotní trest nebo trest smrti. Ve vazbě strávil 174 dní, během nichž ho Amnesty považovala za vězně svědomí, než ho federální vrchní soud v Calabaru propustil na kauci. Obvinění proti němu byla v průběhu procesu několikrát změněna a Jalingo se během procesu čtyřikrát odvolal. Během celého 30měsíčního procesu úřady nepředložily jediného svědka, přestože původně plánovaly svědky zamaskovat, aby nebylo možné je identifikovat.


Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

 

Aktuální petice

  Nigérie

Obvinili ho z rouhání, hrozí mu trest smrti. Pomůžete?

Mubarak Bala, významný nigerijský humanista, byl 28. dubna zatčen policisty ve svém domě v Kaduně na severozápadě Nigérie a obviněn z rouhání poté, co v pondělí 27. dubna napsal na Facebook příspěvek o své víře.

 

Aktuální počet podpisů: 3142 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...