© Amnesty

Dobrá zpráva: Snížení trestů pro aktivisty a novináře

Článek

Irák publikován 17.7.2022

Prezident Iráckého Kurdistánu díky tlaku lidskoprávních organizací a veřejnosti snížil tresty nespravedlivě uvězněným novinářům a aktivistům.

Dne 16. února 2021 odsoudil trestní soud v Arbílu, hlavním městě Iráckého Kurdistánu, aktivisty a novináře Sherwana Sherwaniho, Guhdara Zebariho, Hariwana Issu, Ayaza Karana a Shvana Saeeda na základě vykonstruovaného obvinění z "destabilizace bezpečnosti a stability Iráckého Kurdistánu (KR-I)" k šesti letům vězení. Odvolací soud rozsudky v létě 2021 potvrdil s tím, že muži měli v úmyslu "zaútočit na citlivé oblasti a zařízení v Kurdistánu".

Dne 2. března 2022 vstoupil v platnost dekret, který vydal prezident Iráckého Kurgistánu Nechirvan Barzání. Prezident snížil novinářům a aktivistům tresty o více než polovinu, což znamená, že Guhdar Zebari, Hariwan Issa, Ayaz Karan a Shvan Saeed budou propuštěni v srpnu 2022 a Sherwan Sherwani v říjnu 2022.

Urgentní akce, kterou Amnesty vydala, přispěla k medializaci případu a tím pádem i většímu zájmu veřejnosti. Zástupce vlády KR-I se obrátil na Amnesty s tím, že v souvislosti s případem dostávají desítky dopisů. To nakonec vyvinulo tlak na úřady a vedlo k významnému snížení trestů.

Propuštění politických vězňů nebo zmírnění jejich trestů by se v mnoha případech nemohlo povést nebýt hnutí Amnesty a všech dárců i dobrovolníků. Přidejte se k nám a společně zachraňme další nespravedlivě vězněné a pronásledované. Darujte dobro ještě dnes, prosím. Děkujeme za pomoc.

Aktuální petice

Irák

Irák: propusťte uvězněné novináře

Novináři Sherwan Sherwani a Guhdar Zebari jsou již dva roky nespravedlivě ve vězení pouze kvůli své práci. K falešným obviněním se přiznali až pod vlivem mučení. Podepište petici na jejich podporu.

Aktuální počet podpisů: 532 Náš cíl: 3000

Podepíšu