Private

Prokuratura v Tanzánii stáhla obvinění proti členům domorodého masajského kmene

  Článek

Tanzanské státní zastupitelství rozhodlo o stažení obvinění z vraždy a spiknutí za účelem vraždy proti 24 členům Masajů, včetně 10 vůdců.

7. června 2022 dorazily do Lolionda tanzanské bezpečnostní síly a orgány z chráněné oblasti Ngorongoro a začaly násilně vystěhovávat příslušníky masajského lidu, aniž by jim poskytly odpovídající informace, kompenzace či možnost skutečné konzultace za účelem získání jejich svobodného a informovaného souhlasu. Orgány ve jménu ochrany přírody zabraly 1 500 km2 půdy předků, na kterou si činí nárok více než 700 000 Masajů. 

9. června 2022 se příslušníci Masajů z Ololosokwanu, Oloirienu, Kirtala a Arashe (čtyř vesnic v Loliondu, které hraničí s národním parkem Serengeti) shromáždili, aby protestovali proti demarkaci a odstranili značky umístěné bezpečnostními složkami, které vymezují hranice území, na něž si Masajové činí nárok.

9. června policie zatkla deset masajských vůdců z Lolionda, den před tím, než byl skutečně zabit policista, z jehož vraždy byli obviněni, a 14 dalších členů Masajů a tři další osoby. Byli zadržováni přibližně 11 dní a před soudem jim byl odepřen přístup k jejich právníkům a rodinám.

10. června použily bezpečnostní síly proti protestujícím střelné zbraně a slzný plyn při incidentu, při něm byl šípem zabit policista Garlus Mwita a zmizel 84letý člen masajské komunity Orias Oeng'iyo. Nejméně 32 příslušníků Masajů utrpělo střelná zranění.

 

"Stažení obvinění proti příslušníkům masajského národa je jednoznačně správné rozhodnutí. V první řadě neměli být vůbec zatčeni. Jejich jediným 'zločinem' bylo uplatnění práv na protest, zatímco se jim bezpečnostní složky snažily zabavit půdu ve jménu 'ochrany přírody'," uvedla v souvislosti se stažením obvinění Muleya Mwananyanda, regionální ředitelka Amnesty International pro východní a jižní Afriku.

"Tanzanské orgány musí okamžitě zastavit probíhající bezpečnostní operace v Loliondu a zajistit, aby domorodým Masajům byla vrácena veškerá tradiční pastevecká půda. Tanzanie by měla okamžitě přestat potlačovat právo na svobodu shromažďování. Vláda by naopak měla přijmout opatření na ochranu práva na protest."

Muleya Mwananyanda, regionální ředitelka Amnesty International pro východní a jižní Afriku

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2250 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...