© AFP via Getty Images

Sýrie a Turecko: Vlády a ozbrojené skupiny blokují humanitární pomoc po zemětřesení

Článek

Sýrie publikován 8.3.2023

Syrská vláda a Tureckem podporované ozbrojené skupiny odklánějí humanitární pomoc určenou pro desetitisíce trpících ve městě Aleppo. Právě toto město, které je obývané převážně Kurdy, bylo těžce postiženo jak nedávným zemětřesením, tak deset let trvající válkou.

Mezi 9. a 22. únorem zablokovala syrská vláda nejméně 100 nákladních vozů mířících do Aleppa. Vezly základní humanitární pomoc, jako jsou potraviny, zdravotnický materiál a stany. Ve stejném období Tureckem podporované ozbrojené skupiny zablokovaly nejméně 30 nákladních vozů s humanitární pomocí pro město Afrín, které se nachází severně od Aleppa na Tureckem okupovaném území.

To vše v době, kdy se region vypořádává se zemětřesením, jehož síla přesáhla 7,5 stupňů Richterovy škály.

OSN odhaduje, že v Sýrii zahynulo nejméně 6 000 lidí a více než 8 milionů potřebuje naléhavou pomoc. Zhruba polovina z nich se nachází v oblastech ovládaných Tureckem, druhá polovina pak na území pod kontrolou syrské vlády.

„Zemětřesení uvrhlo desetitisíce lidí v Aleppu, kteří se již tak potýkali s problémy kvůli deset let trvajícímu ozbrojenému konfliktu, do další bídy. Syrská vláda a ozbrojené opoziční skupiny ale i v této chvíli upřednostnily své politické zájmy a využily bídy lidí k prosazování vlastních záměrů," uvedla Aya Majzoubová, zástupkyně ředitele Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku.

Bránění pomoci má tragické následky – civilistům chybí potraviny i základní materiální zajištění, záchranným týmům zase schází palivo na provoz strojů.

Syrská vláda a Tureckem skupiny musí přestat s blokováním humanitární pomoci, která má zmírnit utrpení civilistů.

Aktuální petice

Sýrie

Rania Allabasiová a její rodina: násilné zmizení po vládní razii

Rania byla bez sdělení důvodu unesena i s šesti dětmi. Rania Alabbasiová je v Damašku úspěšnou zubařkou a také vytíženou matkou šesti dětí. V březnu 2013 přišli do jejího domu vládní agenti a odvedli jí manžela. Po dvou dnech se vrátili pro ni a její děti. O nikom z nich dodnes nejsou žádné zprávy. Syrské úřady odmítly poskytnout příbuzným Ranie jakékoli informace o tom, co se stalo a kde se nyní rodina nachází. Její sestra Naila se může jen dohadovat, proč byla rodina zatčena: „Rania nepatřila mezi členy opozičních stran, ani nechodila na demonstrace. Byla zde, aby pomáhala ostatním.“

Aktuální počet podpisů: 652 Náš cíl: 1000

Podepíšu