© Amnesty International

Na hranicích Evropy čelí uprchlíci zacházení, které nemá daleko k mučení. Nová evropská zpráva potvrzuje tisíce autentických svědectví

  Článek

publikován 4.4.2023

Hledání bezpečného azylu může být velmi traumatizující záležitostí. Nová zjištění nejsou pro Evropu příliš povzbudivé.

Podle zjištění Výboru Rady Evropy pro zabránění mučení (CPT, z angl. Commitee for the Prevention of Torture) úřady napříč Evropou používají praktiky, které se mučení rovnají. Obětmi těchto postupů jsou často uprchlíci, kteří se pokusili překročit evropské hranice. 

Zpráva CPT popisuje rozsáhlé používání násilí, zastrašování a dlouhodobého zadržování a identifikuje „jasné vzorce špatného fyzického zacházení s lidmi“ v rámci odsunových operací. Dokládá také přetrvávající nedodržování základních právních záruk a práva na přístup k azylu v celé Evropě. 

„Tato usvědčující zpráva doplňuje rostoucí horu důkazů o závažném a systémovém porušování lidských práv, kterého se orgány evropských států dopouštějí na svých hranicích," uvedla Eve Geddie, vedoucí evropské kanceláře Amnesty International. „Potvrzují se tím svědectví tisíců lidí, kteří násilí zažili," dodala.

 Zpráva CPT popisuje případy, kdy policisté, pohraničníci a další příslušníci bezpečnostních složek bili uprchlíky obušky, stříleli blízko nad jejich hlavami nebo je strkali se svázanýma rukama do řeky. Byly zdokumentovány také případy, kdy byli lidé policií nuceni přecházet hranice naboso, ve spodním prádle či úplně nazí, a k jejich zastrašování či pronásledování byli nasazeni psi bez náhubků. 

Zpráva sice neuvádí konkrétní země, potvrzuje ale výzkumy Amnesty International o systémových represích na hranicích například ve Španělsku, Chorvatsku, Polsku, Lotyšsku či Litvě. 

V současné době navíc litevský parlament projednává návrh zákona, jehož cílem je legalizovat odsuny uprchlíků v rámci vnitrostátních právních předpisů. Pokud bude zákon schválen, fakticky zbaví lidi, kteří nelegálně překročili litevské hranice, jakékoli možnosti požádat o mezinárodní ochranu. Mnozí z nich budou násilně vráceni do míst, kde jim hrozí mučení. 

V Litvě, Polsku a Lotyšsku rovněž od léta 2021 platí výjimečný stav, který legalizuje opakované odsouvání uprchlíků na státních hranicích s Běloruskem. To vystavuje velké množství lidí fyzickému násilí a otřesným podmínkám ve vazbě. V tomto období navíc přišlo na polských hranicích o život nejméně 37 lidí, další pak zemřeli na hranicích s Lotyšskem a Litvou. 

„Je naléhavě nutné zajistit rychlé a nezávislé vyšetřování zpráv o údajném násilí, dohnat pachatele k odpovědnosti a zavést spolehlivé a nezávislé mechanismy monitorování hranic," shrnula Geddie.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2257 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...