© Jacob Burns/Amnesty International

Izrael: Dvě noci hrůzy a násilí v mešitě al-Aksá

  Článek

publikován 19.4.2023

Izraelské ozbrojené síly provedly již dva noční útoky na palestinské věřící v jeruzalémské mešitě al-Aksá.

Izraelské ozbrojené síly provedly již dva noční útoky na palestinské věřící v jeruzalémské mešitě al-Aksá. Do areálu mešity vtrhly naposledy 5. dubna kolem půl jedenácté v noci, krátce po večerních modlitbách. Střílely zábleskové granáty a pažbami pušek mlátily věřící, kteří se v mešitě shromáždili k uctění ramadánu. Proměnily tak jedno z nejposvátnějších míst islámu v místo činu. 

Při předchozím útoku izraelské síly zatkly nejméně 450 Palestinců, z nichž asi 50 je stále ve vazbě. Mnozí z propuštěných byli bosí a měli viditelná zranění. Po dobu následujícího týdne měli také zakázán vstup do jeruzalémského Starého Města, včetně areálu mešity al-Aksá. 

Jeden z právníků na místě Amnesty sdělil, že mnoho zadržených, včetně dětí, bylo ve vazbě vyslýcháno a bito. 

„Tyto útoky ukazují, jak daleko jsou izraelské úřady schopny zajít, aby udržely svůj krutý systém apartheidu. Šokující záběry z posledních dvou dnů ukazují, jak izraelské bezpečnostní síly bijí muže, ženy a děti a vyvlékají je z mešity, kde se shromáždili, aby strávili noc pokojnou modlitbou a rozjímáním. Izraelské bezpečnostní síly opět ukázaly světu, jak vypadá apartheid," 

- Heba Morayef, regionální ředitelka Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku. 


Amnesty International hovořila s několika Palestinci, kteří násilí ze strany izraelských bezpečnostních sil čelili. 

„Dvakrát jsem se pokusil zvednout hlavu a v obou případech mě (policisté) bili pažbou zbraně do hlavy (...) nebylo nám dovoleno zvednout hlavu. Bolelo mě celé tělo od bití a modřin," popsal Šádí, 17letý mladík, který byl v mešitě při zásahu izraelských orgánů přítomen. I on později dostal příkaz k vyhoštění, který mu na týden zakázal vstup do Starého Města a al-Aksy.

Palestinský červený půlměsíc (tamní sekce Mezinárodní červeného kříže) později uvedl, že během útoku 4. dubna izraelské síly bránily zdravotníkům v přístupu ke zraněným lidem v areálu mešity tím, že střílely na sanitky gumovými projektily. Někteří zdravotníci byli rovněž napadeni. 

„Našemu personálu bylo zabráněno ve vstupu na nádvoří mešity a naše práce byla ztížena (...) jeden z našich zdravotníků byl přímo napaden a zbit a dvě naše sanitky byly terčem útoku, jedna (gumovými) projektily," sdělil Amnesty Muhammed Fityani, člen Palestinského červeného půlměsíce. 

Izraelské síly během měsíce ramadánu provádějí razie v al-Aksá pravidelně. Útok v roce 2021 si vyžádal nejméně 170 zraněných Palestinců a vyvolal rozsáhlé demonstrace. Po prvním náletu na al-Aksá pak vypukly protesty hned v několika palestinských městech a obcích uvnitř Izraele. V reakci na rakety vypálené na Izrael provedla izraelská armáda nálety na pásmo Gazy. 

Amnesty vyzývá mezinárodní společenství, aby okamžitě přijalo opatření na ochranu Palestinců před násilným útlakem a postavilo izraelské úřady k odpovědnosti za jejich zločiny proti mezinárodnímu právu.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2251 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...