7 faktů, které byste měli vědět o trestech smrti v roce 2022

  Článek

publikován 15.5.2023

Vydali jsme report o trestech smrti za rok 2022 a pro ty, kdo mají rádi krátké texty jsme připravili 7 faktů, které ho shrnují.

1. Nárůst počtu poprav o 53 %

Oproti roku 2021 bylo vykonáno o 53 % více poprav. Vyplývá to z nového reportu Amnesty o trestu smrti za rok 2022. Celkem bylo popraveno 883 osob, nejvíce od roku 2017, kdy na popravištích po celém světě zahynulo 993 lidí. Jedná se ovšem pouze o prokázané případy. Některé země, zejména Čína, informace o vykonaných trestech smrti tají. Odhaduje se, že počet popravených v Číně se každoročně pohybuje v řádech tisíců. 

2. Tři největší kati 

Drtivá většina zaznamenaných poprav se loni odehrála na Blízkém východě nebo v severní Africe. Za 90 % všech vykonaných trestů smrti jsou zodpovědné pouze tři zeměÍrán (576 popravených), Saúdská Arábie (196 popravených) a Egypt (24 popravených). Právě v Saúdské Arábii zemřelo rukou katů nejvíce lidí za posledních 30 let.  

3. 325 popravených za drogové přestupky 

V roce 2022 bylo zaznamenáno 325 poprav za trestné činy související s drogami – více než dvakrát tolik, co v předchozím roce. To je však v mnoha případech v rozporu s mezinárodním právem, které povoluje použití trestu smrti pouze u „nejzávažnějších trestných činů”, tedy u těch, které zahrnují úmyslné zabití. Nejvíce poprav za drogové přestupky vykonala Čína, Írán, Saúdská Arábie a Singapur. 

4. Šest zemí trest smrti zrušilo 

Zatímco několik málo zemí popravování zintenzivnilo, mnoho jich od tohoto nehumánního trestu upustilo. Kazachstán, Papua-Nová Guinea, Sierra Leone a Středoafrická republika trestání smrtí zcela opustily, Rovníková Guinea a Zambie zrušily trest smrti za běžné zločiny a zachovaly ho pouze jako součást válečného práva. Nebývalou podporu získalo zakázání poprav i na půdě OSN. Rekordních 125 států podpořilo přijetí rezoluce, která vyzývá k úplnému zrušení trestu smrti. 

5. Čtyři typy poprav

Nejvíce zemí popravuje odsouzené oběšením nebo zastřelením. Čína, Spojené státy a Vietnam pak rozsudky smrti vykonaly pomocí smrtících injekcí. Saúdská Arábie byla jedinou zemí, která při popravách praktikovala stětí hlavy. Oproti některým předchozím rokům nezaznamenala Amnesty žádné případy ukamenování

6. Mnoho případů v rozporu s mezinárodním právem 

Ačkoliv současné mezinárodní právo trest smrti v některých situacích státům povoluje, zakazuje jeho určité formy – třeba veřejné popravy. Ty byly v minulém roce vykonány v Afghánistánu a Íránu. V Íránu také došlo k popravení nejméně pěti nezletilých. Hned v několika zemích – například v Japonsku, Maledivách a USA – byli na základě rozsudku smrti zabiti lidé s psychickými poruchami. V 16 zemích byly rozsudky smrti vyneseny na základě neférového soudního procesu, Egypt, Írán, Saúdská Arábie a Jemen dokonce popravovaly své občany na základě přiznání vynucených mučením

7. Více poprav, méně rozsudků smrti

Amnesty v loňském roce mapovala nejenom vykonané popravy, ale také samotné vynášení rozsudků smrti. Těch bylo v loňském roce uděleno 2016, tedy o něco méně než v roce 2021 (2052 rozsudků smrti). Údaje ale nezahrnují utajované počty rozsudků smrti z Nigérie a Srí Lanky, tedy zemí, jejichž soudy tento nelidský trest často udělují.

Chcete mít přehled o tom, co se děje ve světě lidských práv? Sledujte nás na Instagramu, Facebook nebo Twitter.



Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2256 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...